Damrak zet in op uitblijven van rentestap in VS

AMSTERDAM, 5 FEBR. Hoop dat de Amerikaanse rente vandaag niet wordt verhoogd dreef de aandelenkoersen in Amsterdam en andere Europese beurzen vanmorgen flink op. De AEX zette rond het middaguur een nieuw record neer van 688,15 punten.

AMSTERDAM Daarmee was de index 7,93 punten ((1,17 procent) hoger dan het slot van gisteren. Een hoger slot op Wall Street, een dollarstijging van een halve cent tot 1,85 gulden en een iets betere obligatiemarkt maakten het klimaat voor de aandelenkoersen gunstig.

Heineken leidde met een koerssprong van 11,50 gulden naar 309 gulden. Ook maandag was de bierbrouwer al flink gestegen.

Océ-van der Grinten won 5,20 gulden op 221,70 gulden. Koninklijke Olie trok 5,60 gulden aan tot 328,80 gulden. Op de lokale markt viel de koersstijging op van De Boer Winkelbedrijven. De kruidenier kreeg er 6,50 gulden bij tot 139,50 gulden. Opmerkelijk was de terugtocht van Philips. Het elektronicaconcern noteerde rond het middaguur 75,30 gulden, een achteruitgang van veertig cent. De omzet van 500.000 stuks dubbelgeteld rond die tijd was niet echt groot te noemen.

KLM verbaasde de handel eveneens. De luchtvaartmaatschappij maakte dinsdag over het derde kwartaal een verlies van 7 miljoen gulden bekend. Toch kreeg KLM er 1 gulden bij op 54,90 gulden. BolsWessanen ging vijf dubbeltjes omhoog tot 35,20 gulden. Vanaf de optiebeurs is er sprake van vraag naar call-opties BolsWessanen.

De high-techfondsen waren vanmorgen na dagen van grote belangstelling uit de gratie. ASM Lithography ging 4,50 gulden terug tot 130,50 gulden, ASM International zakte vier dubbeltjes tot 30,50 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten een halve cent gestegen. Rond het middaguur werd bijna 1,85 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,8450 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren in de ban van de vergadering van de Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Handelaren wachtten in spanning af of de 'Fed' al dan niet de geldmarktrente zal verhogen vanaf de huidige 5,25 procent. Bij levendige handel sloot het Dow Jones-gemiddelde 27,32 punten hoger op 6833,48 punten. Er werden 495 miljoen aandelen verhandeld.

Een eventeel rentebesluit wordt vandaag naar buiten gebracht, na afloop van de tweedaagse bijeenkomst van de Fed. De Amerikaanse werkloosheidscijfers over januari die vrijdag bekend worden, wierpen bovendien hun schaduw vooruit. Het frisdranken- en restaurantconcern PepsiCo moest tegenvallende winstcijfers bezuren. De netto winst over 1996 duikelde 28,5 procent tot 1,15 miljard dollar (2,1 miljard gulden). Een levendige handel in aandelen PepsiCo was het gevolg. Het afvalverwerkingsberdrijf WMX moest ook stevig verlies incasseren na de bekendmaking van een reorganisatie, waardoor de winst dit jaar bescheiden zal blijven.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag lager. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 128,36 punten (0,7 procent) tot 18.185,97. Vooral bankfondsen deden het slecht. De omzet kwam uit op een mager totaal van 180 miljoen aandelen.