Controleur beurs zoekt eigenaren Enhobel

ROTTERDAM, 5 FEBR. De beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) wil klaarheid over de grootaandeelhouder van het vastgoedfonds Enhobel. De STE heeft opheldering gevraagd bij de erven van de vorig jaar overleden grootaandeelhouder mr. L. Schrijver over de huidige eigendom van een pakket van bijna 16 procent van de aandelen van Enhobel.

De ondoorzichtige aandeelhoudersstructuur bij Enhobel is de STE al jaren een doorn in het oog. Deze week mislukte een bod op Enhobel van concurrent Uni-Invest omdat geen enkele aandeelhouder zich meldde. Op de Amsterdamse effectenbeurs heeft nauwelijks handel in de aandelen plaats. De STE heeft eerder de Economische Controledienst (ECD) ingeschakeld om de identiteit te achterhalen van verschillende grote beleggers van Enhobel die schuil gaan achter stichtingen en trustkantoren. De ECD had geen succes. Sinds begin 1992 moeten beleggers met een aandelenbelang van 5 procent of meer in een beursgenoteerde onderneming hun identiteit prijsgeven.

Vastgoedhandelaar Schrijver had bijna 16 procent van de aandelen en was tevens directeur en minderheidsaandeelhouder in een vastgoedmaatschappijtje (Chesprop X), dat zelf een aandelenbelang van zo'n 8 procent in Enhobel heeft. Schrijver, die nog steeds als directeur van dit BV'tje staat geregistreerd, was een zakenrelatie van vastgoedhandelaar R. van de Putte en van makelaar H. Mens. Mens vormde Enhobel om tot vastgoedfonds en trok zich vervolgens terug.

Volgens financieel directeur drs. R. Stolle van Uni-Invest heeft Van de Putte vorig jaar “de indruk gewekt dat hij een controlerend belang heeft in het fonds en dat hij die aandelen wilde leveren. Anders hadden wij nooit een bod gedaan.”

Makelaar Mens is naar eigen zeggen een aandeelhouder en vertegenwoordigt tevens enkele grote buitenlandse beleggers, waarvan hij geen namen wil noemen. “Ik heb indirect een belang van een procent of tien”, zegt Mens. Hij heeft zich niet als grote aandeelhouder gemeld, maar zegt “dat dat wel goed zit.”