Beroep van Tapie in rechtzaak omkoping verworpen

PARIJS, 5 FEBR. Het Franse Hof van Cassatie heeft gisteren het beroep van zakenman, oud-minister en Europarlementariër Bernard Tapie tegen zijn straf van twee jaar (waarvan hij acht maanden moet uitzitten) wegens omkoping verworpen. Tapie, die destijds eigenaar was van de voetbalclub Olympique Marseilles, 'kocht' in 1993 de overwinning in de wedstrijd van zijn club tegen Valenciennes.

Tapie, tegen wie nog andere rechtszaken lopen, meldde zich maandagavond al bij de Santé-gevangenis in Parijs. De oud-minister van Stadszaken onder Mitterrand trad de gevangenis, aldus zijn advocaat, binnen als “een man, bereid om zijn lot tegemoet te treden, gelaten en moedig”. In zijn tas had Tapie, zo vertrouwde de oud-minister de Franse krant Le Figaro toe, naast foto's van degenen die hem dierbaar zijn een exemplaar van Céline's Voyage au bout de la nuit.

Tapie's afscheid van zijn gezin werd volgens een waarnemer door de media gefilmd “alsof het ging om het afscheid van Lodewijk XVI op weg naar de galg”. Tapie's cel is dicht bij die van de wegens steekpenningen veroordeelde zakenman Pierre Botton, die Tapie er van beschuldigt een hetze tegen hem gevoerd te hebben. “Ze moeten elkaar wel tegenkomen op de binnenplaats”, aldus Tapie's advocaat.

Volgens Tapie's advocaat dient zijn cliënt zo snel mogelijk een verzoek in om overdag te mogen werken en alleen de nachten in een speciale penitentiaire inrichting door te brengen. De Franse minister van Justitie, Toubon, zei gisteren echter dat “de strafwetgeving voor iedereen hetzelfde is” en Tapie niet op een speciale behandeling moet rekenen. Als het verzoek van Tapie ingewilligd wordt, kan hij verder gaan met zijn tweede rol, in de film Fifi Martingale. Hommes, Femmes, Mode d'emploi waarin Tapie zijn eerste rol speelde, werd een groot kassucces in Frankrijk.

Volgens Tapie's advocaat stelt de oud-minister zelf op zeer korte termijn zijn zetel in het Europese Parlement ter beschikking voordat de Eurovergadering hem zijn zetel kan afnemen. De Franse regering heeft het Europarlement daar om gevraagd. (Reuter, AP, AFP)