Akkoord over stembus; Socialisten zwichten in Bulgarije

SOFIA, 5 FEBR. De Bulgaarse socialisten zijn gisteren onder druk van dertig dagen van betogingen gezwicht: ze hebben afgezien van de vorming van een nieuwe regering en gaan akkoord met vervroegde verkiezingen op 20 april.

De oppositie heeft daarop een eind gemaakt aan de betogingen, stakingen en blokkades. President Petar Stojanov dwong gisteren op een zitting van de Bulgaarse Veiligheidsraad een compromis af. Alle partijen in het parlement, inclusief de socialistische partij BSP en de oppositionele Unie van Democratische Krachten (SDS), zien af van hun grondwettelijk gegarandeerde recht op de vorming van een nieuwe regering, als opvolgster van het in december afgetreden kabinet, en gaan akkoord met de vervroegde verkiezingen. Binnen een week zal Stojanov een overgangskabinet benoemen, die de verkiezingen moet voorbereiden. De BSP had dinsdag een nieuwe regeringsploeg samengesteld die zich vandaag onder leiding van Nikolaj Dobrev - tot nu toe minister van Binnenlandse Zaken - aan het parlement zou presenteren; de partij ziet daarvan nu af.

Het compromis bracht gisteren de demonstranten die als elke dag op het plein bij de Aleksandur Nevski-kathedraal bijeenwaren, tot uitzinnige vreugde. Meer dan honderdduizend mensen stroomden naar het plein toen het compromis bekend werd. President Stojanov - zelf afkomstig uit de SDS - werd op de schouders genomen. Er werd gedanst, automobilisten claxonneerden en er werd 'victorie' gescandeerd. In een toespraak noemde Stojanov het compromis 'historisch'. Hij bedankte de politici die eraan hebben meegewerkt en zei dat “we nog nooit zo dicht bij een burgeroorlog waren”.

Stojanov waarschuwde de Bulgaren dat er zeer harde tijden in het verschiet liggen. “Bulgarije staat oog in oog met uitzonderlijk straffe economische uitdagingen”, aldus Stojanov. “Ik beloof niet dat u rijker zult zijn of beter zult leven. Ik beloof u dat ik eerlijk zal zijn en dat u onder de volgende regering meester van uw eigen leven zult zijn.” De inflatie - vorig jaar 292 procent - is inmiddels verder opgelopen en bedroeg alleen al in januari 50 procent. De waarde van de munt, de lev, is in dertien maanden gedaald van 70 tot 2.500 per dollar en 's lands grootste olieraffinaderij zit zonder olie omdat zij haar rekeningen niet kan betalen.

BSP-leider Georgi Parvanov zei dat zijn partij heeft afgezien van haar recht een nieuwe regering te vormen “om de spanning te verlagen en het conflict op te lossen”. “Dat was noodzakelijk om de partij te redden en het verloren vertrouwen te herwinnen”, zo voegde hij daaraan toe. De BSP heeft een absolute meerderheid in het Bulgaarse parlement, maar haar aanhang is onder de zware economische crisis duidelijk geslonken. Afgelopen herfst leed zij bij de presidentsverkiezingen een ongekend zware nederlaag. (Reuter, AP, AFP)