Zoekactie op ministerie in België

BRUSSEL, 4 FEBR. De Belgische justitie heeft gisteren huiszoekingen verricht bij het ministerie van Financiën, in woningen van topambtenaren van het ministerie en bij de Kredietbank. Politiemannen doorzochten het kabinet van minister van Financiën Philippe Maystadt. Alleen de persoonlijke werkkamer van de minister lieten ze ongemoeid.

Honderd rijkswachters en leden van de gerechtelijke politie werden ingezet om bewijsmateriaal te verzamelen voor drie rechters van onderzoek die zich bezighouden met belastingcriminaliteit. Ze doorzochten zelfs de bureauladen van de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën en van de directeur-generaal van de Bijzondere Belastinginspectie. Maystadt verklaarde niet te weten waar de politiemacht met driehonderd huiszoekingsbevelen naar op zoek was.

Volgens Justitie was er sprake van een gemeenschappelijke actie in verband met uiteenlopende onderzoeken. Daartoe behoort een korting van zestig procent die de Kredietbank, de tweede bank van België, kreeg op een boete die betaald moest worden wegens ontduiking van beursbelasting. Die korting zou het resultaat zijn geweest van ingrijpen van de top van het ministerie. Minister Maystadt heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben gehad.

De politiemannen waren vanaf zes uur gistermorgen ook op zoek naar bewijsstukken over een constructie voor belastingfraude die de Kredietbank in samenwerking met de Luxemburgse vestiging voor cliënten zou hebben gebruikt. Tevens werd gezocht naar documenten in verband met frauduleus gebruik van een belastingconstructie waarvan veertien Belgische banken worden verdacht. De actie van Justitie betekent een nieuwe klap voor de reputatie van de Belgische regeringscoalitie, die achtervolgd wordt door schandalen.