VVCS-duo ontkent aantijgingen

GOUDA, 4 FEBR. Sigi Lens en Peter Gerards, de op staande voet ontslagen begeleiders van de spelersvakbond VVCS, ontkennen met klem dat zij zich hebben willen verrijken aan een transfer, zoals voorzitter Theo van Seggelen beweert. Het duo liet gisteravond weten dat zij de arbeidsovereenkomst met de VVCS, die het opstrijken van commissie bij transfers verbiedt, correct zijn nagekomen.

Ex-voetballer Lens en ex-doelman Gerards werden vorige week vrijdag uit hun functie ontheven. Van Seggelen zal eind deze week vervroegd terugkeren van vakantie en opening van zaken geven. “Lens en Gerards hebben zich niet gehouden aan de regels die gelden voor onze medewerkers. Ze ontvangen een salaris en daarmee moeten ze het doen. Deze zaak is onaanvaardbaar. Ze krijgen donderdag de kans de eer aan zichzelf te houden”, aldus Van Seggelen.

De voorzitter laat juristen de komende dagen de zaak uitzoeken. Daarna maakt Van Seggelen bekend om welke transfer het gaat. Lens is zaakwaarnemer van onder meer Edgar Davids, Michael Reiziger, Patrick Kluivert, Kiki Musampa en Mario Melchiot. Aangezien zijn licentie, die op naam staat van de VVCS, werd ingetrokken, riskeert elke club die nog zaken met hem doet een boete van de wereldbond FIFA.

Het is opmerkelijk dat Milan-voorzitter Silvio Berlusconi vorige week verkondigde dat Kluivert een akkoord heeft bereikt met zijn club. De speler zelf ontkende ergens te hebben getekend. Ook Van Seggelen was niet op de hoogte van hetgeen Berlusconi beweerde. De VVCS-leider wist aanvankelijk zelfs niet dat de spits van Ajax samen met Winston Bogarde zijn vertrek had aangekondigd. Gerards kwam al eens in opspraak bij een zwartgeld-affaire bij RKC en sloot vorig jaar namens Gerard de Nooijer voor dezelfde periode contracten af bij Arminia Bielefeld en Sparta.

Volgens Van Seggelen zijn Lens en Gerards niet te goeder trouw geweest in één zaak, bij één speler. Reactie van Lens: “We hebben onszelf nooit verrijkt aan enige transfer. We hebben de VVCS steeds volledige openheid van zaken gegeven. We zijn bezig het conflict uit de wereld te helpen om door te kunnen gaan in de voetballerij. Wat Theo zegt, is voor zijn rekening. Hij zal duidelijk moeten maken waarover hij het heeft.” Lens sluit uit dat hij bij de VVCS werkzaam blijft. “Ook al blijkt dat we gelijk hebben, het vertrouwen is geschaad. Tegen het einde van de week zullen we bekijken of we de zaak aanvechten.”

De contractbegeleiders van de spelersvakbond, een zusterorganisatie van de FNV, onderscheiden zich van de malafide en bonafide makelaars doordat ze geen commissie in rekening brengen. De meeste zaakwaarnemers berekenen vijftien procent van het afgesloten contract. De VVCS, in 1961 opgericht door Karel Jansen, vraagt in ruil voor dienstverlening uitsluitend contributiegeld. De hoogte daarvan bedraagt maximaal tachtig gulden per maand. De VVCS biedt de spelers juridische bijstand, commerciële begeleiding en assurantie-adviezen.

De vakbond brak vorig jaar na een onderzoek met de succesvolle begeleider Rob Jansen, de zoon van pionier Karel Jansen, die zijn eigen bedrijf Sport Promotion begon en voor een meer commerciële aanpak koos. Met het vertrek van Rob Jansen maakte de VVCS ook een eind aan de fiscaal vriendelijke 'Antillenroute'. Een commissie van juristen en fiscalisten kon in deze aanpak geen strafbare feiten ontdekken, maar de 'belastingtruc' werd door het bestuur van de VVCS als niet-des-vakbonds ervaren. Lange tijd lagen Jansen en Van Seggelen met elkaar overhoop, totdat eind vorig jaar het conflict werd uitgesproken.

Deze week zullen de bij de vakbond aangesloten spelers worden geïnformeerd welke maatregelen de VVCS heeft getroffen om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. In het arbeidscontract van de VVCS-medewerkers is een concurrentiebeding opgenomen, dat moet voorkomen dat ontslagen werknemers voor zichzelf beginnen.