Tientjesleden van publieke omroep straks duurder uit

DEN HAAG, 4 FEBR. Het tientjeslidmaatschap van de publieke omroepen verdwijnt vanaf 1 januari 1998. Mensen die een omroep willen ondersteunen zullen voor een lidmaatschap minimaal vijfentwintig gulden per jaar moeten betalen. Daarvoor krijgen ze geen omroepgids.

Dit blijkt uit een voorstel waarin de Mediawet wordt gewijzigd dat staatssecretaris Nuis (Media) gisteren naar de Tweede Kamer heeft verzonden. Daarbij gaat Nuis voorbij aan een advies van de Raad van State. De NOS heeft zich al eerder verzet tegen het kabinetsvoorstel om de prijs van het lidmaatschap van een publieke omroep te verhogen met vijftien gulden.

De publieke omroepen zijn volgens de voorstellen van Nuis verplicht om van die vijfentwintig gulden minimaal vijftien gulden te besteden aan programma's. Het is de bedoeling dat de omroepen door de maatregel vijftig miljoen gulden aan extra opbrengsten binnen zullen halen.

Voorts wil Nuis dat de koppeling tussen een abonnement op een programmablad en het lidmaatschap van een omroep in de toekomst komt te vervallen.

Volgens de Raad van State, die de voorstellen de afgelopen maanden heeft bestudeerd, is het niet juist dat de bijdrage voor het lidmaatschap wordt verhoogd om programma's te bekostigen.

Volgens de raad, die de regering adviseert, moet een extra heffing voor programma's niet alleen door leden worden opgebracht, maar door alle kijkers en luisteraars. Dat zou betekenen dat de omroepbijdrage verhoogd zou moeten worden.

Het kabinet houdt echter vast aan de wetsvoorstellen, die over enkele weken door de Tweede Kamer moeten worden behandeld. Nuis wil de maatregelen doorvoeren tijdens de huidige concessieperiode van omroepen; de uitzendvergunningen lopen tot het jaar 2000.

Volgens Nuis hebben de maatregelen geen gevolg voor de status van de omroepverenigingen en de daaraan verbonden hoeveelheid zendtijd en financiële middelen, omdat de verleende concessies ongevoelig zijn voor een daling van het aantal leden.

Volgens een onderzoek van het bureau Research voor Beleid Holding zou 59 procent van de huidige leden van de publieke omroepen straks alleen een omroepblad nemen en geen lid worden. Slechts 31 procent wil abonnee èn lid van een omroep zijn. Tien procent weet het niet.