Strijd in Vitrolles over extreem rechts

PARIJS, 4 FEBR. De verkiezingsstrijd in de Zuidfranse stad Vitrolles gaat vanaf vandaag tussen het extreem rechtse Front National en de rest van de lokale politiek. De 'klassiek' rechtse kandidaat trok zich terug ten gunste van de socialistische burgemeester.

De lijst van de extreem rechtse Cathérine Mégret haalde eergisteren 47 procent, de socialist Anglade 37 procent. Landelijke kopstukken hebben zware druk uitgeoefend op de rechtse liberaal Guichard (lid van de regeringspartij UDF) om zich terug te trekken. Met 16 procent was hij kansloos bij de beslissende tweede ronde van de gemeentelijke verkiezingen, die zondag worden gehouden.

De verkiezingen in Vitrolles hebben om verschillende redenen landelijke betekenis. Met 40.000 inwoners is deze industriële voorstad van Marseille een model van veel steden waar de economie stagneert en het Front National zich opwerpt als enige verdediger van alle gewone Fransen, met en zonder werk, die vol zorg immigratie en mondialisering aanzien.

Vitrolles is ook een laboratorium voor de nationale politiek omdat Bruno Mégret, de landelijke tweede man van het Front National, er zijn meesterproef doet. Hij is weliswaar onverkiesbaar verklaard voor een jaar wegens te hoge campagne-uitgaven bij de verkiezingen van 1995, maar door zijn vrouw naar voren te schuiven en de campagne te leiden wil hij toch bewijzen dat hij het Front National aan nieuwe steun onder het volk kan helpen. Zijn machtsbasis in het zuiden kan als sprinplank dienen voor een Kamerzetel bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar. FN-voorman Jean-Marie Le Pen is er niet in geslaagd in het huidige meerderheidsstelsel een zetel te veroveren.

Voor de oppositionele socialisten èn de centrum-rechtse coalitie is Vitrolles een teken aan de wand. De socialistische burgemeester van Vitrolles heeft veel stemmen verloren door vermeende betrokkenheid bij financiële onregelmatigheden. De liberalen en gaullisten vrezen hun greep op het zuiden verder kwijt te raken als het Front National de kiezers zo massaal aanspreekt als in Vitrolles.