Shell stopt met kolen Z-Afrika

LONDEN, 4 FEBR. Shell stopt met de kolenproduktie in Zuid-Afrika. De Nederlands-Britse onderneming verkoopt zijn 50-procents belang in de Rietspruit-mijn en een belang in de Richards Bay Coal Terminal aan de Zuid-Afrikaanse onderneming JCI.

Shell gaat wel de marketing van de kolen uit de Rietspruit-mijn geheel voor haar rekening nemen. Voor de produktie van kolen vertrouwt Shell voortaan op Australië en Venezuela, waar de activiteiten geconcentreerd zullen zijn. In Australië heeft de maatschappij vijf mijnen. Kolen bieden volgens de Nederlands-Britse maatschappij nog volop perspectief. “We hebben een enorm potentieel beschikbaar. En we willen ons volle aandeel in de groeiende kolenmarkt voor de opwekking van elektriciteit”, aldus Mike Treanor, Shells directeur voor kolen. Shell heeft onlangs bekendgemaakt zich ook te gaan richten op de produktie van elektriciteit. Een van de beweegredenen was een betere afzet van met name gas en kolen. (ANP)