Rozendaal biedt korting op huizen

ROZENDAAL, 4 FEBR. De Gelderse gemeente Rozendaal heeft jonge kopers van bepaalde nieuwbouwwoningen een korting van tachtigduizend gulden in het vooruitzicht gesteld. Hierdoor hoopt de gemeente jongere bewoners te trekken die de vergrijzing van het dorp moeten tegengaan.

De medewerkers doen niet anders dan telefonisch vragen beantwoorden en de hal staat vol jonge stellen. Het is een gekkenhuis, verzucht wethouder G. van Kinschot. Maar wel een leuk gekkenhuis, voegt hij er aan toe. Honderden jongeren, “werkelijk vanuit het hele land”, hebben zich inmiddels bij de gemeente gemeld.

Rozendaal, onder de rook van Arnhem, telt 500 huizen met in totaal 1.200 inwoners. Dankzij het nieuwbouwproject Kapellenberg zal de gemeente voor het eerst sinds 25 jaar weer in omvang toenemen. Kapellenberg, gesitueerd op een voormalig voetbalterrein, omvat 130 woningen, waarvan er 9 in de sociale sector en twintig speciaal voor jongeren. De huizen, die volgend jaar zomer moeten worden opgeleverd, kosten tussen de 480.000 en één miljoen gulden. Het project kent nu al een wachtlijst van meer dan tweehonderd mensen.

Toch worden er woningen gereserveerd voor jongeren: Rozendaal vergrijst namelijk in snel tempo. “We kunnen heel goed jongeren en jonge stellen gebruiken.” Maar, zo zegt de wethouder, de prijs van 480.000 gulden voor de woningen is te duur voor jongeren. Daarom is met de projectontwikkelaar afgesproken dat de twintig huizen onder de marktwaarde worden verkocht. Jongeren tot 35 jaar kunnen ze kopen voor vier ton. “Voor de goede orde: ze krijgen dus geen 80.000 gulden mee, ze mogen het huis kopen onder de marktwaarde, met een anti-speculatiebeding. Als ze het huis binnen tien jaar verkopen, moeten ze meerwaarde voor een deel terugbetalen.”

Of over de korting belasting betaald moet worden, moet de gemeente nog uitzoeken. “Als dat zo is, dan hebben we een behoorlijk probleem met onze nieuwe jongeren”, aldus de wethouder.