Philip Kerr

In het artikel over Philip Kerr in de krant van 28 januari wordt terecht, hoog opgegeven van zijn Berlijnse private-eye Bernie Gunther. Niet het minst wordt zijn 'Berliner Trilogie' geprezen om de sfeerschets van het Berlijn tijdens het nazi-bewind. De grote kennis van Philip Kerr over Berlijn wordt in ieder artikel en recensie genoemd en geroemd.

Het is daarom merkwaardig dat hij zijn held Bernie Gunther in hoofdstuk 7 van 'March Violets' laat rijden over de Clayallee. Immers deze straat is genoemd naar Lucius D. Clay, de Amerikaanse militaire gouverneur van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog en de leider van de Berlijnse Luchtbrug in 1948-1949. Juist was het geweest als Bernie in zijn Hanomag over de Kronprinzen Allee had gereden. Een merkwaardige vergissing, juist voor een Berlijn-kenner!

    • Giel Venema