Oppositie Servië roept op tot boycot regime Miloševic

BELGRADO, 4 FEBR. De Servische oppositieleider Vuk Draškovic heeft gisteren, na nieuw politiegeweld tegen demonstranten in Belgrado, opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Draškovic vroeg zijn aanhangers de scholen en universiteiten te boycotten, in staking te gaan en niet langer belastingen en elektriciteitsrekeningen te betalen. Daarmee moet worden geprotesteerd tegen “de barbarij” van de politie in de nacht van zondag op maandag, toen door het geweld van de politie tachtig demonstranten in Belgrado gewond werden.

Draškovic riep gisteren het Joegoslavische leger op tussenbeide te komen in de crisis in Servië. “Het leger kan niet met de armen over elkaar blijven toekijken nu er in de straten van Belgrado [door de politie] een misdaad wordt gepleegd”, aldus de leider van de oppositiecoalitie Zajedno. Het leger heeft herhaaldelijk laten weten zich niet te willen mengen in de confrontatie tussen Zajedno en het bewind van president Slobodan Miloševic.

Ook gisteren gebruikte de politie weer geweld, hoewel beduidend minder dan zondagavond. Agenten van de oproerpolitie grepen incidenteel met geweld in tegen studenten die met stenen gooiden. Ze werden tot in zijstraten en winkels achtervolgd en afgetuigd. De politie ranselde daarbij ook voorbijgangers af. Van enig beleid aan de kant van de politie was volgens waarnemers geen sprake: van tijd tot tijd verschenen kleine eenheden van de politie die willekeurig op mensen insloegen. Volgens het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken werden achttien mensen gearresteerd.

Het optreden van de politie in de nacht van zondag op maandag heeft gisteren veel internationale protesten losgemaakt. Een groot aantal regeringen - waaronder die van de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Tsjechië en zelfs Griekenland, een bondgenoot van het bewind in Belgrado - protesteerde met klem tegen het grove geweld. Ook een Russische afgezant, Igor Ivanov, die juist in Belgrado was geweest, liet zich negatief uit over het optreden van de politie van president Miloševic. Hij hield vanuit Moskou de Servische president voor dat repressie op de lange termijn alleen maar negatieve gevolgen heeft. De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE riep Miloševic op het gebruik van geweld onmiddellijk te beëindigen.

De Europese Unie protesteerde eveneens. De Nederlandse ambassadeur in Belgrado heeft hierover namens de EU een klacht bij de autoriteiten ingediend, zo liet minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken vandaag weten. “Ze lijken [in Servië] een nieuwe fase in te gaan. Geweld zal alles nog moeilijker maken.”

De betrekkingen tussen de Servië en de Europese Unie zijn al gespannen, maar komen nu nog meer onder druk te staan, zo liet de minister gisteren weten naar aanleiding van het politie-geweld. De EU verklaarde gisteren dat geweld tot “een totale impasse” in de huidige politieke crisis in Servië leidt. (Reuter, AP, ANP)