Oppositie in Bulgarije zet acties voort

SOFIA, 4 FEBR. De Bulgaarse oppositie heeft gisteren, op de dag waarop de regerende socialistische partij BSP een nieuwe regering presenteerde, laten weten de golf van protestacties tegen de socialisten te zullen voortzetten.

Nikolaj Dobrev, leider van de nieuwe regering, kreeg gisteren met zijn ploeg het fiat van de leiding van de BSP. Morgen moet het parlement een oordeel vellen over de nieuwe regering. De door de BSP geleide coalitie beschikt over 122 van de 240 parlementszetels. In de nieuwe ploeg zijn zeven ministers uit de vorige regering gehandhaafd. De belangrijkste van hen is de minister van Buitenlandse Zaken, Georgi Pirinski. Dobrev wil dat zijn regering enkele maanden aanblijft, tot vervroegde verkiezingen worden gehouden.

De oppositie, die met protestacties nieuwe verkiezingen heeft afgedwongen, verzet zich tegen de vorming van een nieuwe regering en eist dat de oude, die sinds eind december demissionair is, tot de vervroegde gang naar de stembus aanblijft. Ze heeft een aanbod van de socialisten om een coalitie te vormen, van de hand gewezen. Dobrev zei gisteren dat een eenpartijregering “betreurenswaardig” is, maar altijd nog beter “dan helemaal geen regering”.

Het bestuur van de BSP hechtte gisteren met 150 tegen zeven stemmen zijn goedkeuring aan het kabinet van Dobrev. Binnen de BSP bestaat onenigheid over het beleid van de vorige regering, maar die onenigheid komt niet tot uitdrukking bij belangrijke stemmingen en algemeen wordt verwacht dat de BSP-fractie in het parlement Dobrev haar steun zal geven.

De stakingen en protestacties van de oppositie werden gisteren voortgezet. In de meeste grote steden werd gedemonstreerd en werden de stadscentra lamgelegd. De staking is volgens een van de organisatoren de grootste uit de Bulgaarse geschiedenis. De belangrijkste uitvalswegen van Sofia en 's lands tweede stad, Plovdiv, zijn door betogers geblokkeerd. Dat geldt ook voor de spoor- en wegverbindingen met Griekenland. Ook het vliegveld van Sofia ging gisteren enige tijd dicht door een actie van de luchtverkeersleiders. (Reuter, AP, AFP)