Oppositie in Albanië wijst invitatie af

TIRANA, 4 FEBR. In Albanië heeft de oppositie een ronde-tafelgesprek met de regering over het probleem van de piramideschema's afgewezen. Een econoom waarschuwde tegen hyperinflatie als de regering daadwerkelijk de Albanezen die zijn getroffen door de falende piramideschema's schadeloos gaat stellen.

Zef Preci, directeur van een onafhankelijk onderzoekscentrum, zei dat de regering de schadeloosstelling alleen kan betalen door geld bij te drukken. Dat zal zeker twee maanden duren en uiteindelijk tot hyperinflatie leiden, zo waarschuwde hij. De regering wil vanaf morgen via twee staatsbanken een begin maken met de schadeloosstelling.

Talloze Albanezen - meer dan de helft en mogelijk driekwart van de bevolking - hebben de afgelopen jaren hun spaargeld geïnvesteerd in de piramideschema's, die woekerrenten beloofden op dat spaargeld. Vijf piramideschema's zijn de afgelopen maanden over de kop gegaan, waarvan twee, Xaferri en Populli, in januari. De tegoeden van twee andere zijn bevroren. Het is zo goed als onvermijdelijk dat ook zij over de kop zullen gaan. In totaal gaat het naar schatting om een bedrag van een miljard dollar. Met de ineenstorting van Xaferri en Populli is driehonderd miljoen dollar gemoeid. De grootste investeringsfirma, VEFA Holding, verlaagde gisteren het rentepercentage van vijf naar drie procent per maand, maar schortte de betaling op, en kortte de salarissen van haar personeel met de helft.

Premier Aleksander Meksi heeft beloofd dat de gedupeerden zeventig procent van het geïnvesteerde geld terugkrijgen. Alleen de armsten onder hen krijgen contant geld, de anderen ontvangen spaarboekjes. Volgens Zef Preci kan dit project niet functioneren. De regering kampt al met grote problemen bij haar pogingen de begroting in evenwicht te houden.

President Sali Berisha heeft gisteren opgeroepen tot een ronde-tafelgesprek met de oppositie over het probleem van de investeringsschema's, maar de belangrijkste oppositiepartijen hebben die oproep direct van de hand gewezen. Berisha's uitnodiging ging naar twintig politieke partijen. De partijen die vorige week een 'Forum voor Democratie' vormden wezen de uitnodiging af. Onder die partijen bevindt zich de belangrijkste oppositiepartij, die van de socialisten (ex-communisten). “We hebben al laten weten dat de eerste stap op weg naar een politieke oplossing het aftreden van de regering is”, aldus een socialistische voorman, Pandeli Majko. “We zijn voor een politieke oplossing, niet voor een technische.” (Reuter, AFP, AP)