Opnieuw reorganisatie bij Apple-computers

NEW YORK, 4 FEBR. Apple Computer staat op het punt zijn tweede reorganisatieplan te presenteren in een jaar tijd. Bij de computermaker uit Cupertino, Californië, zullen opnieuw banen verdwijnen.

Mogelijk stoot het bedrijf onderdelen af. Apple wil nog niets zeggen over afslankingsplannen, maar bevestigt de aanstaande reorganisatie. Naar verluidt zou 25 procent op kosten moeten worden bespaard en zou 20 procent van de banen moeten verdwijnen. Apple heeft nu nog 13.000 man in dienst. Verder overweegt het bedrijf de Newton-divisie te verkopen. De Newton is de zakcomputer, ook wel personal digital assistant genoemd.

Het ooit bejubelde Apple is vorig jaar met zijn Macintosh-computers teruggezakt naar de vierde plaats op de wereldranglijst van pc-verkopers. Het marktaandeel bedraagt nog maar 4,5 procent en zou verder teruglopen. Apple presenteerde over zijn eerste kwartaal, dat eindigde op 31 december, een verrassend verlies van 120 miljoen dollar. In de regel zijn de laatste drie maanden van een kalenderjaar juist hoogtijdagen voor pc-verkopers. De verwachting is dat Apples omzet het lopende boekjaar met een vijfde deel zal zakken tot 8 miljard dollar. Apple verkeert al geruime tijd in problemen. Gevolg daarvan was dat topman Michael Spindler eind 1995 het veld ruimde en vorig jaar februari werd opgevolgd door Gilbert Amelio. Vorige maand kwam het nieuws dat Steve Jobs, een van Apples oprichters, als consultant terugkeert op het oude nest. Nu blijkt dat hij zich volledig aan Apple gaat wijden.