Nutreco denkt aan gang naar het Damrak

ROTTERDAM, 4 FEBR. Het voedingsconglomeraat Nutreco in Boxmeer dat 5.500 medewerkers heeft en actief is in vee-, vis- en diervoederproduktie onderzoekt een beursintroductie. Nutreco werd ruim twee jaar geleden verzelfstandigd uit het energieconcern British Petroleum.

Nutreco heeft vorige week Rabobank Nederland en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm genomen om een onderzoek te doen naar een beursnotering voor zijn gewone aandelen. Het conglomeraat (ongeveer 4,5 miljard gulden omzet) heeft zijn hoofdkantoor in Boxmeer, waar ook dochter Hendrix Veevoeder is gevestigd. Aandeelhouders van het voedingsconglomeraat zijn in hoofdzaak Angelsaksiche professionele beleggers, een groep Nederlandse financiële instellingen en het management van het bedrijf. Nutreco heeft meer dan 60 vestigingen in 15 landen. Van de 5.500 personeelsleden werken ongeveer 1.500 in Nederland.

Een woordvoerder van Nutreco heeft de opdracht voor de twee banken bevestigd, maar vindt het nog te vroeg om vooruit te lopen op een tijdpad voor een beursintroductie. “De banken onderzoeken of het interessant is voor ons om naar de effectenbeurs te gaan.”

Goldmans Sachs is de grootste internationale bank in aandelenemissies, terwijl Rabobank thuis is op de agrarische markt en in Nederland een sterke positie bij particuliere beleggers heeft. Het onderzoek naar een beursnotering volgt op een omvangrijke financiële operatie eind vorig jaar waarbij het vermogen van Nutreco werd versterkt met de uitgifte van nieuwe cumulatief preferente aandelen, die een vast dividend geven. Deze preferente aandelen (ter waarde van 150 miljoen gulden) zijn vorig jaar door Rabo Securities geplaatst bij ABN Amro, Fortis, Nationale Investeringsbank, Nationale-Nederlanden en de Rabobank.

Een beursintroductie stelt de investeerders die betrokken waren bij de verzelfstandiging in 1994 in staat om hun gerealiseerde vermogenswinst te incasseren. In bankierskringen wordt gezegd dat de waarde van de aandelen die naar de beurs gaan, kan uitkomen boven de omvang van de beursintroductie van Endemol, waarbij voor bijna 700 miljoen gulden bestaande en nieuwe aandelen werden geplaatst.

De leidende financiers van de verzelfstandiging van Nutreco in 1994 waren CINVen, die het pensioenvermogen beheert voor een aantal grote Britse bedrijven, en Baring Capital Investors, die tegenwoordig een dochter van bank en verzekeraar ING is.

Nutreco geldt onder bankiers als een van de grote projecten voor een beursgang die in Nederland te vergeven zijn, zolang de nutsbedrijven niet geprivatiseerd worden. Het concern maakte in 1995, het laatste jaar waarover cijfers zijn bekend gemaakt, een netto winst van 26 miljoen gulden.

    • Menno Tamminga