Noord-Korea past beleid aan

ROTTERDAM, 4 FEBR. Het door hongersnood bedreigde Noord-Korea past zijn economische beleid zodanig aan dat “nauwe banden kunnen ontstaan met de kapitalistische economie”. Een hoge Noordkoreaanse ambtenaar die is belast met de buitenlandse handel, Kim Jong U, zei dat tegen de Herald Tribune.

Volgens de functionaris is de voedselsituatie in Noord-Korea “nijpend”, maar “is er niemand gestorven”. “Onze burgers eten niet zoveel als vroeger, ze leven op rantsoen”

Kim maakte duidelijk dat de orthodox-communistische regering in Pyongyang gedwongen is haar koers te verleggen. “Aangezien de socialistische markt in elkaar is gestort” moet Noord-Korea zich aanpassen aan de nieuwe tijd om buitenlandse investeerders aan te trekken, zei hij. “Onze leider, Kim Jong II, zegt dat het logisch is dat alles wordt aangepast aan verandering. Als de wereld verandert, veranderen wij ons beleid”.

Om buitenlandse investeerders aan te trekken, heeft Noord-Korea een speciale economische zone ingericht, met gunstige fiscale voorwaarden zoals belastingvrijdom gedurende twee jaar en vervolgens een fiscaal tarief van 14 procent.