Marokko, Israel, China; Zaïre vraagt buitenland militaire hulp

KINSHASA, 4 FEBR. Zaïre heeft een beroep gedaan op zijn bondgenoten, waaronder Marokko, Israel en China, zijn leger te helpen in de strijd tegen rebellen die inmiddels oprukken in de belangrijke mijnbouw-provincie Shaba.

Volgens Zaïre krijgen ook de rebellen, hoofdzakelijk etnische Tutsi's, buitenlandse hulp, namelijk van Rwanda, Burundi en Oeganda.

Functionarissen van het Zaïrese ministerie van Defensie zeiden gisteren dat Marokko, Togo en Tsjaad zich bereid hebben verklaard troepen en materieel te sturen. Vliegtuigen zijn al gechartered om deze naar Zaïre over te brengen. De zegslieden gaven geen tijdstip voor deze operatie. Daarnaast heeft Egypte aangeboden materieel te leveren voor de infanterie, aldus de functionarissen. Israel en China is gevraagd 13 nieuwe snelle-interventiebrigades van 2.000 man elk, waarvoor een nationale recruteringscampagne is gelanceerd, te oefenen. Israel heeft al vaker militaire instructeurs naar Zaïre gestuurd.

Marokkaanse troepen hielpen in 1977 een afescheidingsoorlog in Shaba neer te slaan, nadat het Zaïrese leger er het onderspit had gedolven. Het daaropvolgende jaar losten Marokkaanse eenheden de Belgische en Franse paratroepen af die de Zaïrese autoriteiten in de mijnstad Kolwezi steunden. De Zaïrese president Mobutu brengt op dit moment een bezoek aan Marokko op zijn terugreis van Frankrijk, waar hij opnieuw medische behandeling heeft ondergaan, naar Zaïre.

Frankrijk, dat zich bezorgd heeft getoond over Zaïres territoriale integriteit, heeft laten weten geen steun, zelfs niet verbaal, te kunnen verlenen aan het plan tot een internationale interventie in de oorlog in Zaïre aan de zijde van het regeringsleger. “Voor Frankrijk geldt het embargo van de Europese Unie”, aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken. “We kunnen een embargo van de Europese Unie niet breken.”

De rebellen, die zeggen uit te zijn op omverwerping van Mobutu's bewind, veroverden gisteren de strategische havenstad Kalémié in de zuidelijke provincie Shaba, zo bevestigen Zaïrese militaire bronnen. De in Kinshasa uitkomende krant Soft meldde dat het regeringsleger tot een tactische terugtrekking was genoodzaakt wegens een tekort aan voorraden.

Rebellenleider Laurent-Desiré Kabila, die zelf uit Kalémië afkomstig is, zei tegenover het persbureau AFP dat zijn troepen hun opmars in Shaba zullen voortzetten. Hij zei dat meer dan 5.000 recruten hun opleiding hebben voltooid en nu aan het front worden inegzet. Na de val van Kalémié, aan het Tanganyika-meer, hebben de rebellen een strook grensgebied van meer dan 1.000 kilometer in hun macht. Het koper- en kobaltgebied rondom Lubumbashi ligt nog 800 kilometer verderop. (Reuter, AP, AFP)