Krant leert Albright over haar joodse afkomst

WASHINGTON, 4 FEBR. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, noemt het op grond van nieuwe informatie “meer dan waarschijnlijk” dat haar grootouders joods waren en dat drie van hen gestorven zijn tijdens de Holocaust. Dit heeft haar woordvoerder, Nick Burns, gisteren gezegd in reactie op een publicatie in The Washington Post.

De krant heeft een onderzoek gedaan naar Albrights achtergrond en meldt vandaag dat meer dan een dozijn van Albrights verwanten, inclusief drie joodse grootouders, als joodse slachtoffers van Holocaust omkwamen in Tsjechoslowakije. “Gebaseerd op informatie die ze ontvangen heeft gelooft minister Albright dat het meer dan waarschijnlijk is dat deze gebeurtenissen zich hebben voorgedaan”, aldus Burns.

Hij zei ook dat Albright (59) en haar familie de noodzaak voelen een vervolg te geven aan het onderzoek van de Post om zelf een definitieve bevestiging te krijgen van hun afkomst. Albright zei tegen de krant dat haar ouders slechts over haar familieleden hadden gezegd dat ze omkwamen “tijdens het verloop van de oorlog” en zij haar nooit hebben ingelicht over haar achtergrond. Albright heeft vanaf haar vroege jeugd gedacht dat ze rooms-katholiek was en is pas nu tot het inzicht gekomen dat ze van joodse afkomst is.

Haar ouders zijn enkele jaren geleden overleden en er was niemand om navraag te doen over haar familiegeschiedenis, aldus Burns. Albright, in Praag ter wereld gekomen als Maria Jana Korbel, was twee jaar oud toen haar ouders in 1939 uit Tsjechoslowakije vluchtten, kort na de bezetting door de nazi's. (AP, Reuter)