In het rijk van Agnelli moet huisvriend Tomba stralen; De Noor Skaardal verovert eerste titel op de WK skiën

ROTTERDAM, 4 FEBR. Voor de ogen van de sportgekke Italianen doen de Italiaanse skisterren Alberto Tomba, Deborah Compagnoni en Kristian Ghedina de komende twee weken een gooi naar de wereldtitels. In het Alpendorp Sestrières worden de wereldkampioenschappen gehouden en de belangstelling in Italië gaat natuurlijk vooral uit naar de 30-jarige Tomba, die volgende week zaterdag zijn titel verdedigt op de slalom.

De twee series op dit nummer worden 's avonds bij kunstlicht gehouden waardoor de races van Tomba aan spektakel winnen.

Alberto Tomba en de Fransman Luc Alphand worden beschouwd als de grote trekpleisters van de kampioenschappen. Alphand is afkomstig uit het net over de grens gelegen Serre Chevalier. De Fransman zal op het koningsnummer de afdaling zijn vorm van de afgelopen maanden willen bevestigen. 'Lucho' staat te boek als de favoriet voor de afdaling en de Super Giant, het onderdeel dat minder rechtlijnig is dan de afdaling en minder bochtig dan de reuzenslalom.

Gisteren leed de 31-jarige zoon van een hotelhouder zijn eerste nederlaag. Op de Super G eindigde hij slechts als twaalfde. Wereldkampioen werd evenals vorig jaar de Noor Atle Skaardal. De tweede plaats was voor diens landgenoot Lasse Kjus. De 30-jarige Noor stak de afgelopen weken niet in zijn beste vorm. Datzelfde gold voor Kjus. Maar zoals eerder zijn de Noren in staat op kampioenschappen te schitteren. De al 32-jarige Oostenrijker Günther Mader werd derde.De Super G was het eerste nummer van de kampioenschappen die zondagavond met veel praal en vuurwerk in Sestrières werden geopend. Morgen staat het tweede onderdeel op het programma, de slalom voor vrouwen, waarop de Zweedse titelhoudster Pernilla Wiberg als favoriete van start gaat. De eerste serie start om 6 uur in de avond. De snelste dertig mogen meedoen aan de tweede serie die om 9 uur start. Onder protest wordt voor de tweede reeks de regel gehanteerd dat de snelsten van de eerste race als laatsten starten. Volgens Tomba, die volgende week zijn slaloms moet skiën, zijn de oneffenheden op de piste in het kunstlicht moeilijk te zien.

Vorige week toonde Tomba in Schladming bij kunstlicht aan dat zijn kritiek overdreven is. In de Oostenrijkse Alpen was hij vanouds de snelste. Zijn overwinning was zelfs verrassend, omdat de Italiaan na een langdurige blessure, een ziekte en een periode van luiheid allerminst in de gewenste vorm leek om zich dezer weken als de beste slalommer aller tijden te manifesteren.

Tomba meldde zich zondag op de opening, zei ciao a tutti en vertrok weer naar zijn trainingskamp in Cismon. Het was een geste aan de familie Agnelli (Fiat) die financieel verantwoordelijk is voor de kampioenschappen in Sestrières. Het plaatsje is ooit door de Agnelli's tot een modern wintersportoord verheven als tegenhanger van de Dolomieten-plaatsen Cortina d'Ampezzo en Cortina di Campiglio. Tomba wordt gesponsord door firma' van de Agnelli-familie en mag zich huisvriend noemen van de oude Giovanni. Hij behoort niet tot de Italiaanse skiploeg en traint in afzondering.

De skikampioenschappen worden voor het eerst sinds enkele jaren weer in de Alpen gehouden. Maar zonder problemen is het evenement niet begonnen. In de aanloop werd de organisatie verdacht van frauduleuze handelingen. Bovendien werd de generale repetitie van de opening, een spektakelstuk met olympische allure, een mislukking. De officiële uitvoering verliep toch naar wens. En van de vermeende malversaties met de sponsorgelden is niets meer vernomen.

Sestrières ligt 2.000 meter boven de zeespiegel. Het dorpje telt 800 inwoners en heeft onvoldoende hotelaccommodatie voor de skiërs en de talloze belangstellenden. De infrastructuur lijkt niet geschikt voor een dergelijk omvangrijk toernooi. Na de mislukkingen in de Sierra Nevada en in Japan dreigt in Italië een herhaling. Maar Sestrières toont zijn goede bedoelingan: de organisatie die met een budget van 100 miljoen gulden werkt, zegt niet uit te zijn uit op winst, louter op promotie. Voorzitter van de organisatie is Giovanni Alberto Agnelli (neef van de oude Agnelli) die ook directeur is van de wintersportartikelenfirma Piaggo. Voorzitter van het uitvoerend comité is diens nicht Tiziani Nasi. Ter gelegenheid van het evenement zijn door de Agnelli's twee hoteltorens gebouwd. Sestrières denkt aan de toekomst.

Nederlanders doen ook mee. Harald de Man eindigde gisteren op de Super G op de 37ste plaats van de 63 deelnemers. De achterstand op winnaar Skaardal bedroeg 3,9 seconden. Hayo Wareman viel uit.