Frans Swarttouw overleden

ROTTERDAM, 4 FEBR. Frans Swarttouw, oud-bestuursvoorzitter van Fokker en een van de oprichters van het grote Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT, is gisteravond op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Swarttouw, die gedurende zijn periode als topman van Fokker uitgroeide tot een van de bekendste ondernemers van Nederland, leed al anderhalf jaar aan kanker.

Frans Swarttouw was telg uit een typisch Rotterdamse havenfamilie. Hij studeerde economie in Rotterdam en van de Erasmus-universiteit ontving hij in 1991 ook een ere-doctoraat. Na zijn studie kwam Swarttouw in de haven terecht, aanvankelijk bij het overslagbedrijf Quick Dispatch. In 1968 was hij een van de oprichters van ECT, het bedrijf waarvan hij een jaar later president-directeur werd. Met dit initiatief speelden de oprichters in op de voorziene stormachtige ontwikkeling van het containervervoer in de Rotterdamse haven.

Tien jaar later honoreerde Swarttouw het verzoek om bestuursvoorzitter van Fokker te worden. De vliegtuigbouwer had toen juist een mislukt fusie-avontuur met het Duitse VFW achter de rug.