EU-gezant: Syrië wil snel vrede met Israel tekenen

TEL AVIV, 4 FEBR. Syrië wil binnen enkele maanden een vredesverdrag met Israel sluiten. Met deze boodschap voor premier Benjamin Netanyahu is Miguel Moratinos, de afgezant van de EU naar het Midden-Oosten, gisteren uit Damascus naar Jeruzalem gekomen. Volgens de krant Ha'arets van vandaag is Syrië geïnteresseerd in de nieuwe Israelische politiek, die meer de nadruk legt op veiligheid dan op normalisering van de betrekkingen tussen Israel en Syrië.

Oud-premier Shimon Peres heeft vanmorgen in een radiovraaggesprek gezegd dat Syrië in 1996 al vrede met Israel wilde sluiten. De weigering van de Syrische president Hafez al-Assad een datum voor een ontmoeting met hem vast te stellen was een van de redenen waarom deze vredeskans werd gemist. Volgens Peres waren Syrië en Israel nog niet tot overeenstemming gekomen over de diepte van de Israelische terugtrekking op de Hoogvlakte van Golan en de waterproblematiek.

Itamar Rabinowits, Israels ex-gezant in Washington, heeft vanmorgen eveneens in een radiovraaggesprek gezegd dat oktober 1996 de streefdatum voor het sluiten van een Israelisch-Syrisch vredesverdrag was. Het besluit van premier Peres om de algemene verkiezingen met een half jaar te vervroegen bleek een struikelblok te zijn omdat Peres niet onder de druk van de nieuwe verkiezingsdatum in mei 1996 verder wilde onderhandelen. Volgens Rabinowits bestaat er aan Syrische zijde inderdaad de wil om de vredesbesprekingen met de Likud-regering van Netanyahu te hervatten. In zijn verkiezingscampagne beloofde Netanyahu het Israelische volk tijdens zijn premierschap vrede met Syrië op basis van maximale veiligheid voor de joodse staat.

Hooggeplaatste Syrische woordvoerders hameren er voortdurend op dat de onderhandelingen met de nieuwe Israelische regering met als uitgangspunt reeds bereikte “overeenkomsten” moet worden voortgezet. Daarbij gaat Syrië ervan uit dat Israels teruggave van de Golan reeds een Syrische verworvenheid was, hetgeen zowel door Peres als Netanyahu wordt ontkend.

De krant Yediot Ahronot onthult vandaag dat Israel en Syrië het over 12 van 18 punten betreffende normalisering van de betrekkingen tussen beide landen tijdens besprekingen in de VS eens waren geworden. Onder de punten van overeenstemming waren volledige diplomatieke betrekkingen inclusief uitwisseling van ambassadeurs, een luchtvaartverdrag en een verdrag tot economische samenwerking. Volgens Yediot Ahronot was het beide partijen duidelijk dat de vrede (naar Egyptisch model) zou moeten stoelen op een grote Israelische terugtrekking op de Golan. Het vredesverdrag met Syrië zou volgens Yediot Ahronot ook vrede met Libanon behelzen en een einde moeten maken aan het Israelisch-Arabische conflict.