De ontluistering

Cynische kunstbollebozen en iedereen die idiotie een warm hart toedraagt kunnen het Screaming Cushion, bedrukt met Edvard Munchs 'De Schreeuw' dan wel een opblaasversie van Munchs krijgsende figuur kopen per postorder. Zo valt te lezen in het artikel 'De ontluistering' van Peter Yvon de Vries (21 januari).

Kunstliefhebbers weten dat het schilderij 'De Schreeuw' geenszins een krijsende figuur uitbeeldt. De menselijke figuur op de voorgrond houdt de handen niet naast de mond maar op de oren, om de schreeuw van de natuur niet te hoeven horen.

In de woorden van Edvard Munch zelf: “Op een avond wandelde ik langs een weg - aan de ene kant lag de stad, onder me lag het fjord. Ik voelde me moe en ziek - ik bleef staan uitkijken over het fjord. De zon ging onder - de wolken waren rood getint als met bloed. Het kwam me voor alsof de hele natuur aan het schreeuwen was - het was net of ik een schreeuw kon horen.

Ik schilderde dat doek, schilderde wolken als echt bloed. De kleuren schreeuwden. Het resultaat was 'De Schreeuw' in 'De Levensfries'. (Citaat uit 'Edvard Munch. Leven en werk' van Ragna Stang).

Op de achtergrond van het schilderij lopen twee figuren bedaard het beeld uit - zij horen helemaal geen schreeuw, zij genieten van de zonsondergang.

    • LIes de Regt