Convenant getekend voor strijd tegen drugs

DEN HAAG, 4 FEBR. Nederland en Frankrijk hebben gisteren in Den Haag een convenant ondertekend dat de samenwerking tussen de douanes bij de bestrijding van drugssmokkel en fraude moet verbeteren.

Beide landen gaan informatie uitwisselen over technische hulpmiddelen om fraude en smokkel te kunnen ontdekken. Daarbij gaat het onder meer om twee containerscans die in Rotterdam en op Schiphol zullen worden geplaatst. Frankrijk heeft al de beschikking over dergelijke scans, waarmee verdovende middelen kunnen worden opgespoord. Verder willen Nederland en Frankrijk gezamenlijke gaan optreden tegen illegale handel van onder meer dier- en plantensoorten, wapens, namaakgoederen en afval.

Bij de uitwisseling van gegevens worden het Douane Informatie Centrum (DIC) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) betrokken. Nederland en Frankrijk zullen regelmatig douane-attachés uitwisselen om de bestrijding van de drugshandel te verbeteren.

Het verdrag werd ondertekend door staatssecretaris Vermeend (Financiën) en de Franse minister van Begroting, Lamassoure. Vermeend zei te verwachten dat het verdrag kan bijdragen aan een betere relatie tussen Nederland en Frankrijk. De laatste jaren heeft de Franse president Chirac zich opgeworpen als de grootste criticaster van het Nederlandse drugsbeleid.