Bod Franse firma's op Thomson-CSF

PARIJS, 4 FEBR. De privatisering van het Franse elektronica-concern Thomson zorgt voor nieuwe verrassingen. Na de afgeketste verkoop aan de groep Lagardère, willen nu de vliegtuigbouwer Aerospatiale en Dassault, samen met de elektronica-groep Alcatel-Alsthom een bod doen op de defensie-poot van Thomson.

De grootscheepse hergroepering van de Franse (defensie-)elektronica is een gevolg van de door president Chirac aangekondigde nieuwe defensie-strategie: professionalisering van de strijdkrachten en een reorganisatie van de zwaar verlieslijdende defensie-industrie. De tweede factor is de noodzakelijke privatisering van Thomson, waar de resultaten ook zorgwekkend zijn. Thomson bestaat uit twee poten: de defensie-elektronica-poot Thomson CSF en de tak die consumentenelektronica maakt, Thomson Multimédia. De laatste maakt, ondanks grote investeringen in vooral de VS, aanhoudend verlies. De militaire tak, waar Hollandse Signaal deel van uitmaakt, loopt beter maar zou volgens de regering moeten opgaan in één grote Franse defensie-elektronica-groep die op den duur in een Europese combinatie de strijd moet aanbinden met de Amerikaanse concerns.

Parijs koos eerst voor verkoop van heel Thomson aan de relatief kleine Lagardère-groep, die zijn eigen Matra zou laten fuseren met Thomson CSF en Multimédia zou verkopen aan het Koreaanse Daewoo. Dat ketste af na een nationale rel over het weggeven van deze parel aan de Koreanen. Seoel dreigt nu een grote TGV-order in te trekken.

Alcatel, dat aan het kortste eind trok vorig jaar, komt nu terug in samenwerking met de twee vliegtuigbouwers die door de regering gedwongen worden op korte termijn samen te gaan. Als hun optie voor Thomson doorging bleef Lagardère/Matra alleen achter. De regering zou liefst alle betrokkenen samen brengen.

Vòòr eind februari wordt bekend gemaakt of weer wordt gekozen voor ondershandse verkoop of publieke verkoop van de aandelen Thomson.