Beurs weinig geschokt door verlies van KLM

AMSTERDAM, 4 FEBR. Het verlies dat KLM kort na het middaguur presenteerde over het derde kwartaal van het lopende boekjaar werd op een hogere Amsterdamse beurs gematigd ontvangen. Het aandeel KLM verloor 60 cent op 53,90 gulden.

AMSTERDAM Het verlies van KLM over het derde kwartaal van het boekjaar 1995/96 kwam uit op 7 miljoen gulden. Financieel analisten hadden een beperkt verlies voorzien.

Het AEX-koersgemiddelde steeg met 6,11 punten naar 680,88. Nutricia was een van de uitblinkers. Het aandeel noteerde 4,10 gulden hoger na het bericht dat het melkproduct Milumil in Engeland op termijn weer verkocht mag worden. Anderhalve week geleden moest het aandeel Nutricia een forse tik verwerken toen het bedrijf zich genoodzaakt zag het product Milumil uit de winkels te halen. De Britse autoriteiten zagen een verband tussen het gebruik van het melkproduct en salmonella-vergiftiging bij baby's.

Vooral de uitgevers en de banken deden goede zaken. Fortis boekte een koerswinst van 1,90 gulden op 68,40. ABN Amro steeg 1,20 gulden naar 121,70 en Aegon 70 cent naar 113,30. ING boekte een winst van 70 cent op 69,50.

Uitgeversconcern Reed Elsevier klom met 30 cent naar 28,70 gulden. Uitgever VNU met 1,10 naar 37,10 en Wolters Kluwer met 2,40 naar 228,40.

Muziek- en filmuitgeverij Polygram viel uit de toon. De Philips-dochter die volgende week, evenals het moederconcern cijfers presenteert, wacht op een internationaal aansprekend kassucces. Polygram liet 3 dubbeltjes liggen op 81 gulden.

Moeder Philips daarentegen klom 90 cent naar 76,30. Handelaren wezen op de uitvoering van de eerder aangekondigde reorganisatie van het hoofkwartier van Philips. De meeste beurzen elders in Europa waren evenals het Damrak vast. Londen en Frankfurt stegen elk 13 punten.

Evenals gisteren stond het pond sterling vanmorgen op de Europese wisselmarkten in de belangstelling. Bij opening van de Amsterdamse valutamarkt noteerde de Britse munt een koers van 2,9890 gulden tegenover een slot van 2,9750 gisteren. Toen was de koers al met bijna drie cent opgelopen.

In het Verre Oosten stond het pond ook in de belangstelling. De grote institutionele beleggers lijken de aandacht te verschuiven van de dollar naar het pond. De dollar was lager. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,8429 in vergelijking met een slot van 1,8475 gisteren.

NEW YORK Wall Street is de week in mineur begonnen. Verkopen hadden gisteren de overhand waardoor het Dow Jones-koersgemiddelde 6,93 punten lager eindigde op 6806,16. Er werden ongeveer 465 miljoen aandelen verhandeld.

Handelaren op de effectenbeurs van New York keken uit naar de vergadering van de Federal Reserve. De beleidsmakers van het Amerikaanse stelsel van centrale banken komen vandaag en morgen bijeen. De kans is klein dat er een renteverhoging uit de bus komt. Toch bleven veel handelaren uit voorzichtigheid aan de zijlijn.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte winst. Het Nikkei koersgemiddelde steeg met 228,38 punten tot 18.314,33. Banken en bouwfondsen waren in trek.