Bende vervoerde per schip 60 ton hasj

HILVERSUM, 4 FEBR. Met de aanhouding van tien verdachten heeft de politie gisteren een bende opgerold die zich bezig hield met wereldwijde hasjsmokkel. Hiervoor maakte de groep gebruik van drie schepen, waarmee ten minste zestig ton hasj zou zijn vervoerd met een geschatte waarde van ruim 200 miljoen gulden. Dat heeft de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek bekendgemaakt.

De verdachten variëren in de leeftijd van 29 tot 46 jaar. In Meppel, Breda, Amsterdam, Santpoort, Nieuw-Vennep, Apeldoorn, Spakenburg en Huizen hadden huiszoekingen plaats, evenals ergens in Spanje. Twee hoofdverdachten zijn Nederlanders van Pakistaanse afkomst. De Amsterdamse officier van justitie P. Brilman gaat er vanuit dat de bende werd geleid vanuit Pakistan. Er zou geen poging zijn ondernomen om het Pakistaanse deel van de organisatie aan te houden.

De politie kwam de bende in 1994 op het spoor. Toen de bemanning van het voormalige vissersschip Camscout merkte dat het in de gaten werd gehouden, raakte zij in paniek en gooide 15 tot 25 ton hasj in de Noordzee. Een deel daarvan kwam in de netten van vissers terecht. De organisatoren van dit transport, de 43-jarige B.M. uit Baarn en de 37-jarige G. van der H. uit Huizen, behoren tot de verdachten die gisterochtend zijn aangehouden. De codenaam van het politie-onderzoek, 'SRV', is voortgekomen uit de achternaam van hoofdverdachte M., die associaties oproept met de zuivelindustrie.

De twee hoofdverdachten waren, samen met de 36-jarige Geurt R., ook betrokken bij een transport met de coaster Rein B. De marine heeft dit schip op 17 december vorig jaar op volle zee geënterd ter hoogte van de Canarische Eilanden. Aan boord was bijna twintig ton Pakistaanse hasj, die een week tevoren ter hoogte van Dakar (Senegal) was ingeladen.

Op dat moment was een ander schip van de organisatie, het voormalige vissersschip Tender, met ruim twintig ton hasj op weg van Pakistan naar Nederland. Toen de vierkoppige bemanning via de Wereldomroep hoorde dat de Rein B. was geënterd, besloot zij de lading voor de kust van Portugal overboord te zetten. De marine heeft met behulp van sonarapparatuur en een onderwatercamera een deel van die partij half januari geborgen. De rest van de lading ligt nog op de zeebodem en wordt nu door de Portugese marine bewaakt. Een woordvoerder van de marine verwacht dat het weken kan duren voordat die hasj zal zijn geborgen.

De politie verwacht nog vijftien tot twintig personen te arresteren. Bij de actie van gisterochtend zijn een motorschip, een plezierjacht, twaalf nieuwe personenauto's, drie exclusieve motoren en bijna 350.000 gulden aan contanten in beslag genomen. Geurt R., is één van de voormalige lijfwachten van de in 1991 vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma.