Belastende verklaring tegen Haagse verplegers

DEN HAAG, 4 FEBR. Een collega van de twee Haagse verplegers, die worden verdacht van moord op zeven bejaarden, heeft vanochtend een belastende verklaring afgelegd tegen de hoofdverdachte, de 40-jarige A. du M.. Hij staat sinds gisteren terecht samen met zijn 37-jarige zwager J. H. die medeplichtig zou zijn aan de moorden in het Haagse bejaardenhuis Waalsdorp.

Hoofdverdachte A. du M. zou de bejaarde mevrouw Gualthérie van Weezel met morfine hebben ingespoten zonder een arts te raadplegen, zo verklaarde de collega. De getuige zou dit geval besproken hebben met de verdachte verpleger A. du M. “Maar A. du M. wilde niet wachten op een arts. Dat zou allemaal veel te lang duren. Ik heb hem gezegd dat hij te ver ging”, aldus de collega-verpleger. De vrouw overleefde de injecties niet.

De moord op de Haagse miljonaire Sloos-Fischer pleegde de hoofdverdachte volgens het Openbaar Ministerie (OM) samen met zijn zwager J.H., die met haar trouwde. J.H. vertoonde gisteren tijdens de zitting geen enkele emotie, in tegenstelling tot A. du M. die vaak moest huilen. Eén van de andere slachtoffers, de 84-jarige Catharina Roëll, was jarenlang particulier secretaresse van koningin Juliana.

De artsen in het bejaardenhuis waren te terughoudend in het verstrekken van medicijnen, zo verklaarde A. du M. (40), vanochtend. Hij nam daarom vaak zelf het initiatief bewoners met morfine of valium te injecteren, in enkele gevallen met dodelijke afloop. A. du M. had een eigen voorraad medicijnen opgebouwd. Hij ontvreemde medicijnen van andere patiënten, nadat deze waren overleden. Tijdens huiszoeking werd bij hem een groot deel van deze privé-apotheek gevonden.

Het proces tegen de verplegers kwam gisteren zeer moeizaam op gang. De advocaten van de twee verdachten vroegen de rechtbank de zaak aan te houden, omdat ze volgens hen te weinig tijd hebben gehad de zaak grondig voor te bereiden. De president van de rechtbank, mr. L Verheij, verwierp het verzoek tot aanhouding, omdat iedereen volgens hem voldoende tijd had gehad “om alles op een rijtje te zetten.” De rechtszaak was al drie keer aangehouden.

Vervolgens beklaagden de advocaten zich erover dat ze niet alsnog alle 47 getuigen mochten ondervragen. De rechtbank vond veel van die getuigen onbelangrijk - ze mochten slechts tien getuigen toevoegen aan de getuigenlijst. Ook zeiden ze moeite te hebben met de verhoormethode van de vier politieagenten die de verdachten hadden verhoord. Die zouden ongevraagd foto's hebben getoond aan hoofdverdachte A. du M. van zijn vrouw en schoonzus, die beiden kort na hun aanhouding (wegens medeplichtigheid) met behuild gezicht de camera inkijken. De hoofdagent, die samen met drie collega's als eerste getuigen tijdens de zaak werden opgeroepen, gaf toe dat hij “een beetje de druk had willen opvoeren.” Beide verdachten zijn ook geconfronteerd met een foto van de overleden mevrouw Sloos (93).

J.H. was vlak voor het overlijden van Sloos met haar getrouwd en werd haar enige erfgenaam. Hij kon zo 3,6 tot 4 miljoen gulden tegemoet zien als zijn nieuwe echtgenote overleed. In ruil hiervoor zou hij haar verzorgen, zo luidde de afspraak tussen de echtelieden. A. du M. zou 1,6 miljoen gulden van de erfenis krijgen voor zijn verzorgende rol.

Tijdens de zitting liet het OM de opname van een telefoongesprek horen waaruit bleek dat de twee hoofdverdachten opgetogen waren over het te verwachten geld. Ze spraken verder over het feit dat de politie niets meer zou kunnen vinden als de as eenmaal verstrooid zou zijn.

J.H. was tijdens de zitting gisteren niet te spreken over zijn huwelijk met de oude dame. Eerder verklaarde hij voor de rechter-commissaris dat hij het “te gênant voor woorden vond om met mevrouw op het stadhuis te verschijnen.” Hij was in besloten kring met haar getrouwd. Om dezelfde reden woonde hij de crematie van zijn vrouw in april 1996 niet bij, zo verklaarde hij.

Sloos stierf op de zaterdag voor Pasen; beide verdachten vertrokken de volgende dag naar een camping en maakten pas op dinsdag melding van de dood van mevrouw Sloos, die toen geheel verkrampt met slechts een hempje aan op bed door de uitvaartverzorgers werd aangetroffen.

In alle zeven gevallen vermoedt het OM dat de slachtoffers zijn overleden door teveel medicijnen. In twee gevallen is ook te weinig voedsel en drank toegediend. A. du M. wordt verdacht van zes van de moorden.