Arafat gaat uit van staat Palestina in 1999

DEN HAAG, 4 FEBR. De Palestijnse leider Arafat gaat ervan uit dat er in 1999 een Palestijnse staat zal zijn. Dit heeft hij gisteren gezegd na gesprekken met de EU-voorzitters premier Kok en minister van Mierlo (Buitenlandse Zaken) in Den Haag.

Arafat zei dat in antwoord op vragen naar de inhoud van de ongepubliceerde brief waarin Van Mierlo vorige maand namens de Europese Unie garanties gaf voor de naleving van het Israelisch-Palestijnse Hebron-akkoord. Hij noemde de rol van de Unie onmisbaar voor de “bescherming en redding” van dat akkoord. De politieke rol van de EU in het Midden-Oosten is volgens Arafat eigenlijk “nog belangrijker” dan de economische. Arafat kondigde aan dat hij 24 februari aanwezig zal zijn in Brussel bij de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Unie en de Palestijnse Autoriteit.

Van Mierlo onderstreepte dat de garantiebrief van de EU in algemene termen is vervat omdat in de moeilijke situatie rondom het Hebron-akkoord het politieke “commitment” van de EU belangrijker is dan gespecificeerde toezeggingen voor hulp. In elk geval, maakten Arafat en Van Mierlo duidelijk, bevat de EU-brief geen standpunten aangaande de vorming van een Palestijnse staat.

Volgens Van Mierlo moet de EU-bemoeienis in het Midden-Oosten absoluut als complementair worden gezien naast de activiteiten van de VS. “We delen de uitgangspunten van de VS, het is bijvoorbeeld niet zo dat de VS achter Israel en de Unie achter de Palestijnen staat”, zei hij.

De persconferentie stsond overigens vooral in het teken van wederzijdse vriendelijkheden die enkele jaren geleden nog ondenkbaar geweest zouden zijn. Kok noemde zijn Palestijnse gast “een moedig man wiens optimisme ik bewonder”. Arafat vroeg de Koningin alsnog met haar verjaardag (van vorige week vrijdag) te feliciteren en dankte voor de uitnodiging om het EU-voorzitterschap te komen bezoeken.