Wereldmarkt halfgeleiders gekrompen

SAN JOSE, 3 FEBR. De mondiale verkoop van halfgeleiders is vorig jaar, na jaren forse groei, met 8,6 procent afgenomen tot 132 miljard dollar (243 miljard gulden). Dat blijkt uit cijfers van de Semiconductor Industry Association (SIA). Deze Amerikaanse brancheorganisatie verwacht dit jaar een herstel van de verkoop met ongeveer 7 procent.

Regionaal liet Japan vorig jaar de sterkste daling zien. De verkoop van chips nam daar af met 13,8 procent tot 34,18 miljard dollar. In de rest van Azië en het gebied van de Stille Oceaan verminderde de afzet met 6,7 procent tot 27,55 miljard dollar. In Europa nam de verkoop relatief licht af met 2,3 procent tot 27,56 miljard dollar. De afzet in Noord- en Zuid-Amerika ging omlaag met 9,2 procent tot 42,68 miljard dollar. (KRF/AFP)