Voorsprong Front National bij verkiezingen in Vitrolles

PARIJS, 3 FEBR. Het extreem-rechtse Front National heeft 47 procent van de stemmen gehaald bij tussentijdse lokale verkiezingen in de Zuidfranse stad Vitrolles. De socialistische burgemeester haalde 37 procent en zal zondag bij de tweede ronde grote moeite hebben zich te handhaven.

Premier Juppé, Jospin (de leider van de Parti Socialiste) en andere landelijke politieke voormannen hebben de kandidaat van 'gewoon rechts' opgeroepen zich terug te trekken ten gunste van de socialist Anglade. De verkiezingen van 1995 werden echter geannuleerd wegens ongeoorloofde electorale activiteiten op de verkiezingsdag en druk op medewerkers van het stadhuis door burgemeester Anglade. Bovendien loopt tegen hem een gerechtelijk onderzoek wegens financiële onregelmatigheden.

Bij recente tussentijdse verkiezingen in Dreux en Nice wist een gelegenheidsverbond van rechtse en linkse partijen, een 'front républicain', het Front National de weg te blokkeren. Het zal er om spannen of dat in Vitrolles ook lukt.

De harde en soms onfrisse verkiezingen in Vitrolles worden met grote spanning gevolgd omdat zij een graadmeter kunnen zijn voor de parlementsverkiezingen die over veertien maanden in Frankrijk worden gehouden. De omstandigheden in Vitrolles (20 procent werkloosheid, mislukte verstedelijking, veel immigratie) zijn niet uniek: in heel Frankrijk zijn steden die daaronder lijden. Het FN, dat met zijn leider Jean-Marie Le Pen bij de presidentsverkiezingen van '95 15 procent haalde, presenteert zich als alternatief voor de gevestigde partijen door voorrang te geven aan 'geboren' Fransen en de grenzen gedeeltelijk te willen sluiten voor de concurrentie uit de rest van de wereld.

Vitrolles zou de vierde stad zijn die in handen komt van het Front National. Sinds achttien maanden worden de Zuidfranse steden Toulon, Orange en Marignane bestuurd door burgemeesters en raadsmeerderheden van het Front. Zij beëindigen subsidies aan instellingen die zij links of immigrant-vriendelijk achten.

Zo is burgemeester Le Chevallier van Toulon er met hulp van een lokale rechtbank in geslaagd een bron van verzet tegen zijn bestuur weg te werken. De directeur van het in de heuvels boven Toulon gelegen Nationaal Cultuur- en Danscentrum Châteauvallon, Gérard Pacquet, kreeg gisteren zijn ontslagbrief. In het centrum, dat zich tegen het Front National heeft opgesteld, werd onlangs een alternatief eerbetoon aan de schrijver Marek Halter georganiseerd, toen deze niet welkom was op het door de burgemeester van Toulon in FN-zin georganiseerde Fête du Livre.

    • Marc Chavannes