Verwarring bij WK bobslee

SANKT MORITZ, 3 FEBR. Het wereldkampioenschap viermansbob in Sankt Moritz is gisteren in een klucht geëindigd. Nadat de jury eerst de medaillewinnaars, allen Zwitsers, had gediskwalificeerd, maakte zij die maatregel vervolgens ongedaan en stelde de beslissing uit tot einde februari in Nagano.

De jury schrapte aanvankelijk de Zwitsers uit de uitslag omdat de assen van de sleeën van Götschi, Reich en Rohner niet zouden voldoen. Door de ingreep van de internationale bobsleebond (FIBT) kreeg aanvankelijk de Duitsland I met Wolfgang Hoppe de wereldtitel in de schoot geworpen. Het zilver ging naar het tweede Duitse team. De ervaren Hoppe, bijna 40 jaar, was helemaal niet blij met het goud. “Deze affaire is slecht voor het bobsleeën”, zei Hoppe. “Ik win mijn medailles liever gewoon op de baan.”

De Zwitsers waren al gehuldigd en de Duitsers maakten zich al op voor de terugreis toen ze hoorden dat ze alsnog het goud en zilver hadden gewonnen. Die uitslag hield echter slechts anderhalf uur stand. De jury wist het toen niet meer, raakte lichtelijk in paniek en stelde de definitieve beslissing een maand uit. De medailles, die door de Zwitsers moesten worden teruggegeven, bleven in het bezit van de organisatie.

Het was voor het eerst in de 62-jarige geschiedenis van het bobsleeën dat drie teams uit één land op het podium belandden. De Zwitsers vierden op hun thuisbaan dan ook uitbundig feest. Totdat de jury roet in het eten gooide. Controle had uitgewezen dat de assen van de voertuigen niet, zoals de regels het voorschrijven, uit één stuk metaal bestonden, maar uit verschillend ander materiaal. De Zwitsers vielen door de mand na een magneet-test.

De Zwitsers bobsleefederatie diende meteen een protest in tegen het besluit van de jury. “We zijn er zeker van dat het materiaal goed is. Alle sleeën zijn zo'n beetje hetzelfde”, zei Martin Berthod, de secretaris van de bond. De beste Zwitserse bob werd aangevoerd door Reto Götschi. Hij werd een week eerder ook al wereldkampioen in de twee-mansslee. Toen waren er geen problemen over het materiaal.

Nederland deed in Sankt Moritz met twee ploegen mee. Het eerste team (Glas/Ottenhof/Cyrus/Ter Braack) eindigde op de 20ste plaats. Die klassering was voldoende voor deelneming aan de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Nagano. Nederland 2 van George Kanter werd uit de race genomen omdat de remmer tot drie keer toe in de fout ging. (DPA/Reuter)