Van Tienen wint het Jazzconcours

Concert: Finale Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Gehoord: 2/2 Schouwburg Odeon, Zwolle

De Groningse zangeres Francien van Tienen (25) is verrassend winnares geworden van het tweede Nederlandse Jazz Vocalisten Concours in Zwolle. Van de zestien deelnemers had ze verreweg het kortste curriculum - drie jaar conservatorium plus wat optredens in een café - en ze kwam gisteren in de finale op alsof ze net van de fiets was gestapt, haar tas met boodschappen in de gang had gezet en haar wollen wanten had uitgetrokken.

Jazz zingen is immers iets heel gewoons, zoals ze demonstreerde in een snelle versie van een door Annie Ross van een tekst voorziene beboptune uit begin jaren vijftig. Heel gewoon inderdaad, als je tenminste zoals Van Tienen lef, souplesse, een goede dictie en dito timing hebt. Ook Thelonious Monks Round Midnight zette ze met een persoonlijk intiem vibrato overtuigend naar haar hand.

'Een natuurtalent' oordeelde de jury dan ook bij monde van zangeres en voorzitter Mijke Loeven, die ook uitlegde waarom het beraad desondanks ruim een uur had geduurd: door de ook sterke prestatie van Hartog Eysman, de enige mannelijke finalist met al bijna elf jaar ervaring.

Wat bij Van Tienen juist verbetering behoeft, de aankleding en de podium-presentatie, is bij Eysman tot in de puntjes geregeld. Daarnaast durft hij, net als van Tienen slechts begeleid door een gitaar, vrijelijk te spelen met zijn materiaal. In twee Cole Porter stukken leidt dat tot fraaie klanken voor in de nacht maar in een ander stuk gaat hij net iets te ver waardoor hij verdwaalt in zijn eigen speeltuin. Jammer maar niet ernstig, gemeten naar het gejuich van vooral de dames in de zaal. Met of zonder de alerte gitarist Wolfgang Martini, die Hartog Eysman komt er wel.

Dat geldt ook voor Xandra Verkroost die ondanks haar 'bravour' en 'fabuleuze techniek' niet in de prijzen viel, wat leidde tot enig hevig gemor. Toch was de 'afwijzing' door deze jazz-jury niet onterecht omdat haar barokke en zwaar aangezette stijl vooral geschikt lijkt voor musicals en ander groot theater-spektakel.

De jongste finaliste was Imke van Oosten, pas 24 jaar maar al anderhalf jaar afgestudeerd aan het Conservatorium in Hilversum. Haar stijl is nog lang niet uitgekristalliseerd maar alleen al haar versie van Irving Berlins You can have Him was de derde prijs ruimschoots waard.

Het tweejaarlijkse Nederlands Jazz Vocalisten Concours moet blijven, , maar het prijzen geld van in totaal 5000 gulden moet omhoog.

    • Frans van Leeuwen