Van der Wal nu al weg bij Grundig

ROTTERDAM, 3 FEBR. Bij het Duitse elektroniconcern Grundig is vandaag plotseling bestuursvoorzitter Pieter van der Wal opgestapt. Hoewel hij eerder al zijn afscheid had aangekondigd, komt deze stap als een verrassing. Het vertrek van Van der Wal, die door Philips bij dochter Grundig was gedetacheerd, gebeurt aanmerkelijk sneller plaats dan verwacht.

Twee weken geleden nog had Van der Wal verklaard dat hij zeker tot maart bij het noodlijdende Grundig in functie zou blijven en het concern zou helpen zoeken naar een kapitaalkrachtige partner. “Ik had me bereid verklaard de onderneming nog twee maanden ten dienste te staan”, schreef de omstreden bestuursvoorziter vanmorgen aan Grundigs president-commissaris Christian Schwarz-Schilling. “Ik moet nu vaststellen dat door het overtreden van spelregels in de omgang met elkaar de basis daarvoor is ontvallen.”

Philips liet onlangs weten de banden met Grundig grotendeels te willen doorsnijden. Het Nederlandse elektronicaconcern, dat een belang van ruim 31 procent in Grundig bezit, wil niet langer de aanhoudende verliezen van het Duitse bedrijf aanvullen. Philips trekt zich terug uit de leiding en wil zich voorlopig slechts opstellen als een passieve minderheidsaandeelhouder.

Daarop ging Grundig (ruim 3 miljard gulden omzet, 8.500 werknemers) onmiddellijk op zoek naar een nieuwe, financieel sterke partner, omdat de onderneming - zoals Van der Wal zelf al aangaf - gezien de harde internationale concurrentie niet op eigen benen zou kunnen staan.

Onder het personeel ontstond na de aankondiging van Philips al gauw argwaan tegen alle bestuursleden die door Philips zijn aangedragen. Vorige week werd al bekend dat de financieel directeur Karl-Heinz Wieland waarschijnlijk begin volgende maand zal vertrekken.

De raad van bestuur van Grundig rapporteert van nu af aan nog uitsluitend aan de raad van commissarissen, zo liet president-commissaris Christian Schwarz-Schilling weten.