Surinaamse zangvogelcompetitie

Vreemd Land: Paramaribo aan de Amstel. Ned.2, 19.28-19.56u.

In het bos doen ze 'grt, grt, grt'. Eenmaal getraind wordt dat 'pieje, pieje, pieje'. Surinaamse zangvogels worden lang en hard gedrild voor ze aan een competitie mogen meedoen. Om ze op strategische momenten aan het zingen te krijgen wordt een wijfje even bij de mannetjes gehouden - en weer weggehaald.

De vogels, en hun trainers, zijn vanavond te zien in Paramaribo aan de Amstel van Theo Uittenbogaard, de eerste aflevering van Vreemd Land, een serie korte NPS-televisiedocumentaires over buitenlanders in Nederland.

Het programma volgt de Creoolse favoriet Marcel Macintosh bij zijn voorbereidingen voor het kampioenschap Picolet in 1996, georganiseerd door de Surinaamse vogelvereniging 'Ringmasters'. Macintosh, nuchter maar nerveus: “Het is zenuwslopend. Uiterlijk zie ik er wel relaxed uit, maar innerlijk ben ik toch gespannen.” Hij is gehecht aan zijn vogels. Thuis bewaarde hij het lijk van zijn vroegere favoriet zeven jaar in de koelkast omdat het afscheid hem te zwaar viel. Als hij moest kiezen tussen zijn vrouw of zijn vogels? Glimlachend: “Dan zou ik toch zeggen: we moeten loten.”

Dat is mooie Surinaamse humor, in een aardig portret van de zangvogelkunst. Maar wat de programmamaker er verder mee wil zeggen, blijft wat onduidelijk. De vogelcompetitie is nu juist geen voorbeeld van 'Nederland gezien door de ogen van vreemden', maar een stukje geïmporteerde Surinaamse cultuur. De Nederlandse commentator lijkt al moeite genoeg te hebben om de verrichtingen van de Surinaamse vogelaars te begrijpen. “Heb je nu gewonnen?” vraagt hij doodleuk aan Marcel, nadat die aan het eind van de competitie zijn bittere nederlaag staat weg te slikken. Dat is eerder: vreemde culturen bezien door de ogen van Nederlanders.

Volgende afleveringen in deze serie gaan over onder meer Italiaanse gastarbeiders, Oosteuropese vrouwen die een relatie willen met een Nederlandse man, buitenlandse kunst-studenten, en een Franse correspondent in Nederland.

    • Sjoerd de Jong