Stil Damrak zet zich schrap voor rentebesluit VS

AMSTERDAM, 3 FEBR. De hoofdfondsen moesten vanmorgen terrein prijsgeven, maar de kleinere technologie-ondernemingen zeten hun opmars voort op de effectenbeurs. Lage omzetten tekenden de afwachtende houding op de beurs aan de vooravond van een Amerikaans rentebesluit.

AMSTERDAM Een lager Wall Street, dat vrijdag bij het sluiten van het Damrak nog op winst stond maar 's avonds op licht verlies eindigde, drukte de koersen van de hoofdfondsen aanvankelijk. Een iets betere obligatiemarkt en een winst voor de dollar van een halve cent zorgden daarna voor tegenwicht. Rond het middaguur stond de AEX-index op 675,02 punten. Dat is 0,66 punt (0,1 procent) lager dan het slot van vorige week.

Technologiefondsen waren ook vanmorgen op de Amsterdamse beurs gevraagd. De apparatuurfabrikant voor de chipindustrie ASM International wist maandagochtend 4,20 gulden te stijgen tot 32,40 gulden. Producent van chip-stempelaars ASM Lithography kreeg er zelfs 7 gulden bij op 140 gulden. Halfgeleiderverpakker Besi steeg 1,60 gulden tot 27,60 gulden. Automatiseerder Baan deed het 2,20 gulden beter op 84,80 gulden. Simac, leverancier van informatietechnologie, verbeterde 2,30 gulden tot 130,30 gulden. Getronics steeg dertig cent tot 52,90 gulden.

Bij de hoofdfondsen moesten de cyclische fondsen, waaronder Hoogovens, waar de stakingsdreiging vanmorgen toenam, en KNP BT, wat terug. Alleen DSM herstelde licht van de forse koersdaling van vorige week. De voedingssector, waaronder Unilever, Nutricia en BolsWessanen, gaf terrein prijs. De veranderingen waren overigens marginaal.

De handel leek vanmorgen al begonnen met het wachten op de uitkomst van de vergadering morgen van het Federal Open Market Committee van de Amerikaanse centrale banken, over de rente in de VS. Hoewel de meeste analisten geen renteverhoging verwachten vanaf het huidige peil van 5,25 procent voor de Amerikaanse geldmarktrente, blijft er onzekerheid.

De Duitse mark en de gulden boekten vanmorgen lichte terreinwinst ten opzichte van de lire en de peseta. Ook op de obligatiemarkt nam het renteverschil tussen Duitsenland, en Italië en Spanje licht toe. De markten toonden zich nerveus over de vanmiddag te publiceren visie van het statistisch bureau van de EU, Eurostat, over de toelaatbaarheid van Italiaanse begrotingsmaatregelen om het tekort dit jaar terug te dringen in de richting van de 3 procentsnorm die toegang geeft tot de Economische en Monetaire Unie.

De Amerikaanse dollar noteerde vanmiddag 1,8470 gulden, een halve cent hoger dan eind vorige week. Het pond sterling herstelde met een koersstijging van een halve cent tot 2,9546 van de val van drie cent die de munt vrijdag doormaakte.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio was het slachtoffer van winstnemingen die plaatsvonden in een saaie handel. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen daalde met 244,06 punten tot 18.085,95.