Slachting in Algerije: 31 doden

ALGIERS, 3 FEBR. In de Algerijnse stad Médéa in de provincie Blida, niet ver ten zuiden van Algiers, hebben moslim-extremisten in de nacht van vrijdag op zaterdag 31 mensen vermoord, zo heeft de Algerijnse krant El Watan gisteren gemeld.

Een zegsman uit veiligheidskringen die het bericht bevestigde, zei dat de 31 slachtoffers waarschijnlijk behoorden tot vijf gezinnen die alle weer verwant waren aan een afgesplitst lid van de Gewapende Islamitische Groep (GIA). Deze man had een eigen groep gevormd. El Watan negeerde met zijn bericht een eerdere waarschuwing van de autoriteiten die de media van overdrijving en zelfs verzinselen in hun berichtgeving over dergelijke moordpartijen betichtten. Een bericht in de krant Le Soir over een andere moordpartij werd vorige week ook onmiddellijk door de veiligheidsdiensten tegengesproken.

Volgens El Watan telde de groep aanvallers in totaal 50 leden, die de slachtoffers uit hun huizen hadden gehaald en hen één voor één naar de 'executeur' hadden geleid, een dwerg, die hen met behulp van een mes en een bijl had onthoofd. Een veiligheidspatrouille die toevallig paseerde had aan de moordpartij een einde gemaakt.

Een inwoner van Médéa zei tegen de krant dat “we al deze verschrikkingen niet langer kunnen verduren”. “Ze gaan de hele stad in stilte uitroeien”, zei hij. “De publieke opinie moet erop opmerkzaam worden gemaakt.”

De veiligheidsdiensten zelf meldden gisteravond de dood van nog eens zeven mensen in het district Laarba in dezelfde provincie. Sinds het begin van de vastenmaand Ramadan , 10 januari, is de dood van meer dan 300 mensen gemeld bij moordpartijen en bomaanslagen. President Liamine Zéroual heeft tien dagen geleden in een harde toespraak beloofd “terroristische groepen” uit te roeien. Sindsdien zijn wer tientallen mensen vermoord, onder wie ook een naaste medestander van Zéroual, vakbondsleider Benhamouda. (Reuter, AFP)