Romancycli dingen mee naar Gouden Uil

AMSTERDAM, 3 FEBR. De jury van de Gouden Uil heeft dit jaar twee keer twee delen van een grotere cyclus genomineerd: Het hof van barmhartigheid en Onder het plaveisel het moeras van A.F.Th. van der Heijden en Meneer Beerta en Vuile handen van J.J.Voskuil.

De twee duo-boeken dingen beide als onlosmakelijke eenheid mee naar de 40 duizend gulden die aan de grote Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige fictieboek van het afgelopen jaar verbonden is. Andere boeken die dit jaar een kans op een Gouden Uil maken, zijn Verborgen gebreken van de Nederlandse Renate Dorrestein en De geruchten van Hugo Claus, en de dichtbundel De schipbreukeling van de in België wonende Nederlander Benno Barnard. Opvallende afwezigen op de vandaag gepubliceerde shortlist zijn de romans Hertog van Egypte van Margriet de Moor, dat ook al niet op de longlist voorkwam, en Het boek van violet en dood van Gerard Reve. Ook de boeken van Leo Pleysier, Gerrit Krol en Hafid Bouazza doen in de eindstrijd niet langer mee.

In de categorie non-fictie werden voor De Gouden Uil drie biografieën genomineerd: Liefde is heel het leven niet, het proefschrift van de journaliste Elsbeth Etty over Henriëtte Roland Holst, Geluk van de criticus Hans Goedkoop, over Herman Heijermans, en Heineken - een leven in de brouwerij van Barbara Smit. Verder doen in deze categorie mee: De vloek van Oesovo van de Nederlandse historicus Reinout van der Heijden dat vorige week de Franse Prix des Ambassadeurs ontving, en de geschiedenis van Het Parool, Léés die krant!, van de journalisten Gerard Mulder en Paul Koedijk.

De vijf kinderboeken die zijn genomineerd, zijn De wraak van de marmerkweker van Willy Van Doorselaer, Jan en het gras van Harry Geelen, Iep van Joke van Leeuwen, Mansoor van Bart Moeyaert en Mosje en Reizele van Karlijn Stoffels.

De winnaars van de drie Gouden Uilen, een initiatief van de BRT, de Standaardboekhandels en het weekblad Humo, worden op 15 maart tijdens een rechtstreekse televisieuitzending op BRTN bekend gemaakt. De prijs werd eerder onder anderen gewonnen door Adriaan van Dis en Guido van Heulendonk.