Pvda-er wil Vreeman als kind

Niet om het gezin te redden, maar om machtsconcentratie aan de top van de Partij van de Arbeid tegen te gaan, werd Karin Adelmund twee maanden geleden een buitengewoon charmant aanbod gedaan. Of het PvdA-Kamerlid het komend partijvoorzitterschap niet in duo-baan wil doen met Anne Bazuin, partijtijger uit de provincie Utrecht.

Bazuin, 64 jaar, 34 jaar partijlid en ingenieur, had zich in december net als Adelmund bij het partijbestuur gepresenteerd, toen hij op die lumineuze gedachte kwam en Adelmund er meteen mee benaderde.

“Karin is een kei van een meid, alleen kiest ze de verkeerde promotielijn”, zo verklaart Bazuin zich nader. “Die lijn moet van het Kamerlidmaatschap naar een ministerschap en vandaar uit naar het premierschap lopen. Het partijvoorzitterschap is een gevaarlijke omweg, vol valkuilen. Ik wil voorkomen dat ze daarin valt. Bovendien moet je belangenverstrengeling van Kamerlidmaatschap en partijvoorzitterschap vermijden. Ik zou uitstekend allerlei taken voor haar kunnen waarnemen. Bovendien zouden we het samen goed doen bij Nova”, aldus Bazuin.

Adelmund hield echter de boot af. “'Wat doen we dan met Ruud Vreeman, de vice-voorzitter?', vroeg ze”, zo vertelt Bazuin verder. “Ik zei: nou die adopteren we als kind. Maar Adelmund vond dat toch eerst het partijbestuur over zo'n zaak moest beslissen. Ik heb mijn voorstel daar heen gestuurd, maar mijn brief kwam te laat om nog in behandeling te worden genomen voor het partijcongres van over twee weken.” Een beetje treurige afloop vindt Bazuin het wel. “Ik voel me net een afgewezen minnaar.”