Protest van China tegen aantijging VS

PEKING, 3 FEBR. China heeft het afgelopen weekeinde scherp afwijzend gereageerd op Amerikaanse beschuldigingen over het schenden van mensenrechten. Een vorige week door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerd rapport over de mensenrechtensituatie in de wereld wordt door de regering in Peking beschouwd als “een inmenging in binnenlandse aangelegenheden”.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Tang Guoqiang, heeft dat afgelopen zaterdag in Peking verklaard. Volgens hem “beschermt en bevordert de Chinese regering de mensenrechten en basisvrijheden van alle burgers in overeenstemming met de constitutie en de betreffende wetten”, en is de vooruitgang die in China wordt geboekt op het terrein van het mensenrechtenbeleid “voor iedereen duidelijk waarneembaar”. Hij zei ook dat de Amerikaanse regering “blind is voor de feiten” en dat ze met haar “beschuldigingen en veroordelingen de regels van de internationale diplomatie schendt”.

In het Amerikaanse rapport staat dat China alle dissidenten in het land heeft uitgeschakeld. Ondanks deze conclusie wil de Amerikaanse regering haar beleid van 'constructieve betrokkenheid' ten aanzien van China voortzetten. Volgende maand zal de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, China bezoeken. (Reuter)