Pontoni danst naar titel

MÜNCHEN, 3 FEBR. De Italiaanse wielrenner Daniele Pontoni toonde zich gisteren bij het WK veldrijden in München een waardige opvolger van Adri van der Poel. De 30-jarige dreumes uit de omgeving van Udine was de meest behendige coureur op het spekgladde parcours. Pontoni reed vanaf de start aan de leiding en hield aan de finish bijna een halve minuut voorsprong op de Zwitser Thomas Frischknecht. De Italiaan Luca Bramati werd derde.

Pontoni en Bramati zagen tot hun eigen verrassing dat ze in de eerste ronde een groot gat met de concurrentie hadden geslagen. Alleen de Nederlander Wim de Vos kon bijblijven, maar halverwege de koers zag hij het nutteloze van zijn achtervolging in.

In de tweede van de in totaal zeven ronden reed Pontoni zijn metgezel Bramati uit het wiel. De koploper kwam nog een keer ten val, maar hij wist het verlies te beperken tot een paar seconden. Zijn voorsprong kwam geen moment in gevaar. Achter Pontoni was Bramati inmiddels ingehaald door Frischknecht, die op de atletiekbaan van het Olympia-stadion een betere sprinter bleek.

Pontoni won achttien wedstrijden voor het Superprestige-klassement. In 1993 en '94 was hij ook de sterkste in de eindklassering. In 1995 won hij het wereldbeker-klassement. In de strijd om de regenboogtrui stond hij drie keer op het podium, maar nooit op de hoogste trede. Vorig jaar werd hij in de sprint verslagen door Van der Poel. In 1991 en 1993 was hij derde. Tot het WK had Pontoni slechtsvijf koersen gereden.