Politie pakt grote hasjbende op

ROTTERDAM, 3 FEBR. De regiopolitie Gooi- en Vechtstreek heeft volgens een woordvoerder “een internationaal opererende organisatie, die zich heeft beziggehouden met grootschalige handel in softdrugs” opgerold. De verdachten zouden, volgens de politie, “megatransporten” over zee hebben uitgevoerd. Het onderzoek in deze zaak heeft twee jaar geduurd.

Na een tip van de politie werd op 24 december vorig jaar de coaster Rein B. op volle zee opgebracht. De coaster, die 15.000 kilo hasj vervoerde, met een geschatte waarde van zestig miljoen gulden, werd voor de kust van Marokko geënterd door zeven opvarenden van het marinefregat Abraham van der Hulst. Het schip was op weg naar West-Europa en werd op sleeptouw genomen naar Nederland. Tijdens die operatie brak de sleepkabel.

De Koninklijke Marechaussee hield aan boord drie mannen aan. Volgens de Nederlandse politie ging het om twee Nederlanders van 55 en 61 jaar en een 35-jarige man uit Letland.

Na de inbeslagname hield de recherche nog twee mannen aan in Urk. In Meppel en Rozenburg werden huiszoekingen verricht. Uit het onderzoek bleek vervolgens dat de organisatie gebruik maakte van verschillende schepen. Volgens de politie zijn er ladingen drugs op de zeebodem opgespoord en opgevist.

Het schip staat geregistreerd op het Caraïbische eiland Barbados. Een firma in Rhoon was verantwoordelijk voor het management van het schip.