Poging tot compromis bij EBS

ROTTERDAM, 3 FEBR. De directie en ondernemingsraad van het Rotterdamse overslagbedrijf European Bulk Services doen vandaag een laatste poging om een conflict over het ontslag van 276 van de 600 werknemers bij het bedrijf niet verder te laten escaleren.

Beide partijen hebben een compromis bereikt, dat inhoudt dat de 276 werknemers die ontslagen worden niet drie, maar vijf jaar in dienst komen van een stichting die nieuw werk voor hen zoekt. Zowel voor deze werknemers als voor de 376 personeelsleden die in dienst blijven betekent dit plan een loonsachteruitgang van 5 tot 10 procent. De vakbonden beraden zich nu op de vraag of zij kunnen instemmen met dit compromis.

Voor het sociaal plan hebben de banken 19 miljoen gulden gereserveerd. Het akkoord dat directie en ondernemingsraad vanochtend bereikten kost waarschijnlijk wel meer. Als er uiteindelijk toch geen akkoord mogelijk blijkt, dan volgt een 'koude sanering' door een collectieve ontslagaanvraag voor de 276 werknemers bij de kantonrechter.

In afwachting van het overleg tussen directie en ondernemingsraad hebben werknemers van EBS op de terminal aan de Rotterdamse Vulcaanhaven vanochtend het werk neergelegd. De ochtendploeg van ongeveer 50 man wacht in de kantine nadere berichten af over de toekomst van het bedrijf, waar een ingrijpende sanering voor de deur staat. Op de terminal in Europoort en in de Botlek gaat het werk gewoon door. EBS is een verzameling van drie grote overslagbedrijven in het Botlekgebied en Europoort die gespecialiseerd zijn in het overslaan van agribulk en mineralen.