Parijs nodigt oppositieleiders uit; Politie in Belgrado botst met betogers

BELGRADO, 3 FEBR. Voor het eerst sinds november is de politie in de Servische hoofdstad Belgrado gisteravond op grote schaal slaags geraakt met betogers die eisen dat de overwinning van de oppositie bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt erkend.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hervé de Charette heeft vanmorgen de acties van de politie in Belgrado met kracht veroordeeld. Charette nodigde de leiders van gezamenlijke oppositiebeweging Zajedno - Zoran Djindjic, Vuk Draškovic en Vesna Pešic - uit naar Parijs te komen voor besprekingen. Volgens de Franse minister moet de verkiezingsuitslag door Belgrado worden erkend worden, waarbij “Frankrijk bereid is te helpen bij een laatste kans om tot een vergelijk te komen.”

Vuk Draškovic riep de demonstranten op vandaag opnieuw bijeen te komen en “alles mee te nemen wat nodig is voor de verdediging.” Hij voegde er aan toe dat er geen ruimte meer is voor “een Ghandi-achtige protestvorm.”

Bij de gewelddadige confrontatie met de oproerpolitie zijn naar schatting tachtig demonstranten gewond geraakt. De politie maakte gebruik van waterkanonnen en traangas.

Draškovic zei beschoten te zijn door politie in burger toen hij wegvluchtte in een auto. Een andere oppositieleider, Vesna Pešic, raakte gewond toen de oproerpolitie met wapenstokken op haar insloeg. Ook enkele journalisten werden het slachtoffer van de charges. Aan de kant van de politie zijn acht gewonden gevallen door toedoen van betogers die met stenen en flessen gooiden.

De gewelddadigheden ontstonden nadat enkele honderden betogers door de politie werden tegengehouden bij een brug die naar het centrum van Belgrado leidt. De politiemacht op de brug werd ingesloten toen een veel grotere groep demonstranten van de andere kant de doorgang eiste.

Terwijl duizenden betogers toestroomden riep de oppositieleider Draškovic op geen geweld te gebruiken. De demonstranten ontstoken vuren om de kou te verdrijven en zonngen protestliederen tegen het bewind.

Na een impasse die enkele enkele uren duurde begon de politiemacht zich met wapenstokken en een waterkanon een weg uit de omsingeling te vechten. Tot diep in de nacht was het centrum van Belgrado het toneel van gewelddadigheden.

De protesten in Servië begonnen nadat het bewind van president Miloševic had geweigerd de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november te erkennen. De gezamenlijke oppositiepartij Zajedno won in 14 grote steden. In een aantal steden is de zege van de oppositie inmiddels officieel erkend. Maar onlangs heeft de rechtbank van Belgrado voor de derde keer het besluit van de kiescommissie ongeldig verklaard dat Zajedno de verkiezingen in de hoofdstad had gewonnen. Vorige week werd in Niš, de tweede stad van Servië, een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd waar Zajedno wel de meerderheid heeft. (Reuter, AP, AFP)