Ontzag bij macho's voor succes dartster

DELDEN, 3 FEBR. Een kleurrijk gezelschap streek afgelopen vrijdag neer in Delden en omgeving. Mannen in alle soorten en maten, afkomstig uit verschillende windstreken. Mannen met bierbuiken, mannen met tatoeages en mannen met zegelringen. Allen gewapend met drie pijlen en voorzien van één opdracht: winst bij open Nederlandse kampioenschappen darts.

Temidden van de bonte stoet van zwaargewichten vormde Francis Hoenselaar een uitzonderlijke verschijning. De ranke Rotterdamse verdedigde dit weekeinde haar titel bij de negentiende editie van de Dutch Open. Ze deed dat met veel flair en overtuiging. In de finale van het driedaagse toernooi in Overijssel versloeg Hoenselaar gisteren met opvallend veel gemak tegenstandster Trina Gulliver uit Engeland.

Na amper een half uur stond 3-0 op het scorebord en kreeg Hoenselaar een staande ovatie van de ruim duizend aanwezigen voor haar derde kampioenschap op rij. “Ik gooi gewoon en verder niks. Mijn verbetenheid is mijn grootste kracht”, sprak de winnares reeds voorafgaand aan de eindstrijd.

Bij de mannen ging de titel naar Mervyn King. In de finale won de 30-jarige Engelsman met 3-1 van landgenoot Andy Fordham, een bebaarde kolos die gisteren zijn 35ste verjaardag vierde. Fordham, bijnaam The Viking, is een fenomeen binnen het circuit. De flamboyante Engelsman combineert zijn liefde voor de dartssport met een passie voor de fles. Gisteren zette hij menig pijpje bier tegen de lippen alvorens het podium te bestijgen. Zijn spel leed niet onder de alcohol-consumptie. Met dodelijke precisie trof de publiekslieveling telkens zijn doel, al bleek het uiteindelijk onvoldoende om King te verslaan.

Bij de vrouwen spelen uiterlijk vertoon en gevoel voor show een ondergeschikte rol. Dartsters worden beoordeeld op basis van hun prestaties en om die reden gaat Hoenselaar door het leven als de onbetwiste nummer één van het vrouwencircuit. Afgelopen jaar won de 32-jarige parttime-visverkoopster vele internationale prijzen, waaronder de Europese titel en zes open nationale kampioenschappen. Hoenselaar: “Zeg maar zo'n beetje alles wat er te winnen valt.”

Erkenning bleef niettemin uit voor de nummer één op de wereldranglijst, totdat ze eind december werd uitgeroepen tot 'Rotterdams Sportvrouw van het Jaar'. In de jaarlijkse uitverkiezing in haar geboortestad bleef ze onder anderen atlete Jacqueline Goormachtigh voor. “Die titel betekende eindelijk eens een keer de waardering voor iets waar ik al jaren mee bezig ben”, aldus Hoenselaar die op haar zeventiende haar eerste pijl wierp. “Op gegeven moment wist ik van gekkigheid niet meer wat ik moest doen om ooit in aanmerking te komen voor een beetje aandacht van de media.”

Het grote publiek beschouwt darts als een mannensport. Drie jaar geleden doorbrak Raymond van Barneveld de anonimiteit. Met zijn tweede plaats bij het WK wakkerde de Haagse postbode de belangstelling aan voor het pijltjesgooien. De Nederlandse Darts Federatie (NDF) zag haar ledenbestand op slag uitdijen van twaalf- naar zestienduizend actieve beoefenaars. Voorbij leek plotseling de tijd dat darts werd gezien als een vaardigheid waarvoor alleen fervente kroegtijgers warm liepen.

Toch blijft de sport omgeven door een mist van alcohol en sigarettenrook, constateerde Hoenselaar gistermiddag vlak voor haar finalepartij. “Darts wordt nog te veel en te vaak geassocieerd met de kroeg. Met de plek waar de sport ooit ontstaan is. Zeker hier in Nederland is dat het geval. Telkens stuit ik weer op scepsis en onwetendheid. Daardoor krijgen we niet altijd de aandacht die we op basis van onze prestaties eigenlijk wel verdienen.”

Binnen eigen gelederen is het respect voor Hoenselaar daarentegen groot. Mannelijke collega's spreken met veel lof en ontzag over haar kwaliteiten achter het bord. In de wandelgangen werd Hoenselaar gisteren uitbundig geprezen door de verzamelde wereldtop. “Wat zij tot dusverre heeft gepresteerd, daar kunnen de meesten van ons alleen maar van dromen”, zei Roland Scholten, samen met Van Barneveld begin vorige maand actief bij het WK.

Vraag was dan ook waarom Hoenselaar haar geluk niet beproeft bij de mannen. Twee maanden terug bracht ze Bobby George in verlegenheid bij het WK-kwalificatietoernooi in Engeland. Mr Glitter kwam met de schrik vrij en sprak na afloop de wens uit om nooit meer tegenover een vrouw te staan. Scholten: “Ze kan geweldig darten, maar is nog niet constant genoeg om bij de mannen een rol van betekenis te spelen.” Hoenselaar onderschreef die mening. “Trainen doe ik het liefst met mannen, maar voor een mannenwedstrijd kom ik helaas nog veel te kort.”