NOS krijgt de tv-rechten op eredivisie terug

ZEIST /AMSTERDAM, 3 FEBR. De NOS beschikt de komende tweeëneenhalf jaar weer over de samenvattingen van voetbalwedstrijden uit de eredivisie. De omroep betaalt hiervoor 35,3 miljoen gulden per seizoen. Hierin hebben de profclubs zaterdag toegestemd tijdens een algemene vergadering in Zeist.

De programmaleiding van de NOS kondigde aan het aanvangsuur van het populaire programma Studio Sport op zondag van 21.15 uur weer te verschuiven naar 18.45 uur.

Om de acute financiële nood bij clubs te lenigen zal de publieke omroep een bedrag van 35 miljoen gulden vooruit betalen. De samenvattingen van de duels uit de eerste divisie en de bekercompetitie zijn te zien bij SBS6. Dit station betaalt de KNVB daarvoor gemiddeld 5 miljoen gulden per jaar. De televisie-rechten van de thuis-interlands van het Nederlands elftal zijn tot 2002 in het bezit gekomen van de Holland Media Groep (HMG). De duels van Oranje worden zeer waarschijnlijk door Veronica uitgezonden. HMG (RTL4, RTL5 en Veronica) moet tot en met 2000 1,2 miljoen gulden per interland overmaken aan de voetbalbond. Daarna loopt de prijs op tot 1,4 miljoen gulden. De uitwedstrijden van het Nederlands elftal zullen veelal bij de NOS zijn te zien.

Exclusief de zogenoemde 'traditionals', de onderlinge wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV, zullen de live- en integrale uitzendingen dit seizoen nog worden uitgezonden door de abonneezender SuperSport van FilmNet. Vanaf volgend seizoen gaan de achttien eredivisieclubs zelf hun live-rechten uitbaten. Zeer waarschijnlijk laten zij dit doen door de professionele staf van de nog op te richten BV Eredivisie.

Voor het restant van het huidige seizoen betaalt de NOS voor de samenvattingen 14,4 miljoen gulden. SBS6 betaalt voor de rest van het seizoen 2 miljoen gulden. De zender verbindt bovendien zijn naam aan de eerste divisie en betaalt daarvoor nog eens een half miljoen. De KNVB heeft een optie om dat contract twee seizoenen te verlengen voor een bedrag van 750.000 gulden per jaar. De voetbalbond ontvangt dit seizoen bovendien 2 miljoen gulden voor verkochte rechten aan het buitenland.

Tijdens de voortzetting van het kort geding in Amsterdam tussen Sport7 en de KNVB becijferden de juristen van de voetbalbond de inkomsten per jaar op een bedrag van 76,8 miljoen gulden. Daarbij neemt de KNVB aan dat de live-rechten per jaar 25 miljoen zullen opbrengen. De voetbalbond wil de aandeelhouders van Sport7 op grond van een afgegeven bankgarantie dwingen het verschil bij te passen tussen dat totaalbedrag en de 140 miljoen gulden die de omgevallen sportzender jaarlijks zou overmaken. Sport7-advocaat M. Das bestreed vanochtend de genoemde bedragen. Volgens hem zijn de nieuwe voetbalcontracten dusdanig anders van karakter, dat ze minder waard zijn dan het oude contract met de sportzender. Uitspraak: volgende week dinsdag.