Japan kiest voor GSM-technologie

ROTTERDAM, 3 FEBR. Japan overweegt haar nieuwe systeem voor mobiele telefonie aan te passen aan de digitale standaard GSM, die in Europa toonaangevend is. Het Japanse financiële dagblad Nihon Keizai Shimbun, dat gisteren over de koerswijziging berichtte, concludeert daaruit dat in Japan het besef ontstaat dat GSM zal uitgroeien tot de wereldstandaard voor mobiele telefonie.

Het Japanse ministerie van Post- en Telecommunicatie doet samen met grote producenten van apparatuur zoals NEC onderzoek naar een mobiele telefoon die zowel gebruikt kan worden voor het in Japan gebruikte PHS-systeem als voor het Europese GSM. Volgens een bron binnen het ministerie zouden Japanse fabrikanten van mobiele telefoons van deze ontwikkeling profiteren, omdat zij met de GSM-standaard ook op markten buiten Japan zouden kunnen concurreren. Volgens Nihon Keizai Shimbun wil Japan de export van apparatuur voor mobiele telefonie vergroten van omgerekend 145 miljoen gulden per jaar tot 4,5 miljard over een aantal jaren.

GSM vindt toepassing in 85 landen in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. De Japanse standaard PHS heeft het niet verder gebracht dan tien landen in Azië en Zuid-Amerika. In de Verenigde Staten heeft de GSM-standaard tot op heden nauwelijks voet aan de grond gekregen. Toonaangevende digitale standaarden in Amerika zijn TDMA en (in de toekomst) CDMA.

Eén van deze concurrenten op de markt voor mobiele telefoons is Philips, dat vorige week bekendmaakte zich samen met dochteronderneming Marantz ook op de Japanse markt voor consumententelefonie te begeven. Philips wil volgend jaar in Japan digitale en anologe cellulaire systemen op de markt brengen alsook semafoons en draadloze telefoons.

Philips heeft zich lang afzijdig gehouden van de produktie van mobiele telefoons. Het electronica-concern meent de snelle groei van de Japanse markt nodig te hebben om in het jaar 2000 mondiaal tot de top drie te behoren op de markt voor consumententelefonie. Belangrijkste producenten van mobiele telefon zijn nu Motorola (Verenigde Staten), Nokia (Finland) en Ericsson (Zweden).