Invaller in een veilig Sarajevo

Patrick van Olphen beëindigde anderhalf jaar geleden zijn actieve handbalcarrière. Toch speelde hij gisteren zijn 222ste interland. Van Olphen is assistent-bondscoach, maar hij sprong bij tegen Bosnië-Herzegovina omdat de nationale ploeg een speler tekort kwam. Ook tweede doelman Groeneveld deed mee als veldspeler. Hij maakte drie doelpunten, Van Olphen één.

De handbalploeg was met een incomplete ploeg afgereisd naar Bosnië: via Zagreb per bus naar Sarajevo. Negen internationals besloten vlak voor vertrek niet te gaan nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies had gegeven. Vijf begeleiders en zes spelers (gewoonlijk vijftien) besloten toch te gaan. Gezien de omstandigheden viel de 26-20 nederlaag voor 7.500 toeschouwers nog alleszins mee. De Europese Handbal Federatie had Oranje verplicht in Bosnië te spelen. Anders zou Nederland vier jaar zijn uitgesloten en een boete van 30.000 gulden hebben gekregen.

Wat vind je van de spelers die niet zijn gegaan?

Van Olphen: We respecteren de mening van de thuisblijvers. Maar zelf zou ik zoiets niet doen. Achteraf bleek ook dat er geen aanleiding was voor hun beslissing.

Was het onderweg niet gevaarlijk?

Nee. We hebben wel vreselijke dingen gezien. Vooral in Bihac zagen we veel schade van de oorlog, veel kapot geschoten huizen, veel armoede. Een triest gezicht. Maar we hebben ons geen moment onveilig gevoeld. De busreis duurde elf uur, dat was geen pretje. In Sarajevo gaat het leven weer zijn normale gangetje. De winkels zijn vol en er zijn veel mensen op straat.

Begrijp je waarom het ministerie dat negatieve advies heeft gegeven?

Ik denk dat ze geen enkel risico wilden nemen. Misschien uit angst voor ramptoeristen. Maar de fout ligt bij het Nederlandse handbalverbond. Dat heeft te laat actie ondernomen en niet goed geïnformeerd naar de situatie.

Tevreden over je eigen spel en dat van de ploeg?

Zo snel verleer je het handballen niet. Als ploeg hebben we goed partij geboden. Het was de eerste officiële handbalinterland van Bosnië-Herzogovina voor eigen publiek. Dat was groots aangekondigd. Ik weet niet of de toeschouwers begrepen waarom we maar met zo weinig spelers waren.