Helgers ziet weer oppositierol voor CDA

AMSTERDAM, 3 FEBR. CDA-voorzitter Helgers houdt ernstig rekening met een nieuwe oppositie-periode van zijn partij na 1998. Hij wil bij het samenstellen van de nieuwe kandidatenlijst van de Tweede-Kamerfractie van zijn partij hiermee rekening houden.

De partijvoorzitter verklaarde dit desgevraagd tegenover deze krant, afgelopen zaterdag tijdens een jongerenmanifestatie van het CDA in Amsterdam. Helgers: “Als ik luister naar de uitlatingen in de media van premier Kok, minister Van Mierlo en Bolkestein, dan hoor ik ze zeggen dat ze geen enkele partij uitsluiten, maar dat hun eerste voorkeur uitgaat naar paars II. Daar moet ik als partijvoorzitter rekening mee houden.” Helgers bevestigde dat hij daarmee doelt op de selectie van nieuwe Kamerleden die onder verantwoordelijkheid van de partij plaatsheeft. Helgers zei in 1998 nieuwe Kamerleden met een sterk ideologisch profiel te willen, die niet geneigd zijn om elk vraagstuk als een bestuurlijk probleem op te vatten. “Dat is voor een oppositiepartij rampzalig.”

Ook vooraanstaande partijleden van het CDA die kans maken op een plaats in de nieuwe fractie, zoals oud-CDJA-voorzitter A. Koppejan, vinden een hernieuwde oppositierol voor de hand liggen. Koppejan: “Nog een paar jaar oppositie voeren, met een vernieuwde fractie, zou heel gezond zijn voor het CDA, hoewel je regeren nooit moet uitsluiten. Ik hoor wel eens geluiden in het CDA dat opnieuw regeren de oplossing zou zijn van al onze problemen. Daar geloof ik absoluut niet in. Het herstel van het CDA zal ook na 1998 nog een aantal jaren vergen.”

Koppejan is een van de organisatoren van de jongeren-manifestatie van het CDA die afgelopen zaterdag in Amsterdam werd gehouden. Tijdens de bijeenkomst, waarbij zo'n 300 jongere maar ook oudere partijleden aanwezig waren, werd gestemd over een alternatieve kandidatenlijst. A. Bijleveld-Schouten, het jongste Kamerlid van het CDA, kwam op nummer één. Veel andere fractieleden zoals V. van der Burg en A. Lansink, werden weggestemd.

T. Rombouts, voorzitter van de commissie die zich buigt over de kandidatenlijst, zei zaterdag dat hij en het partijbestuur ernaar streven dat “ten minste één derde” van de huidige fractie wordt vervangen. Rombouts wil binnenkort gaan praten met de mensen die zaterdag hoog hebben gescoord. De jonge kandidaten lieten tijdens het slotdebat, blijken in vice-voorzitter T. Lodders-Elfferich de nieuwe lijsttrekker te zien. Lodders heeft tot nog toe gezegd geen kandidaat te zijn.