Geen droomfinale in Tokio door een knieblessure Graf

TOKIO, 3 FEBR. Martina Hingis heeft haar derde opeenvolgende toernooizege in 1997 behaald. Het was de gemakkelijkste van de drie. Ze kwam er zelfs niet voor in actie. Tegenstander Steffi Graf meldde zich in Tokio een uur voor de finale af met een blessure aan de linkerknie. “Eigenlijk”, bekende Graf later, “wist ik zaterdag al dat ik zondag niet kon spelen.”

Door deze ontwikkeling bleef Hingis ongeslagen in dit jaar. Ze won Sydney, de Australian Open en Tokio. Voor Graf betekende het de tweede officiële nederlaag binnen twee weken. In 1996 verloor ze in het hele jaar vier keer, waarvan één keer van Hingis. Daartegenover versloeg de 26-jarige Duitse het tien jaar jongere Zwitserse wonderkind vijf keer. “Jammer voor Steffi”, zei Hingis in haar afscheidsrede in de uitverkochte hal in Tokio. “Ik had graag tegen haar willen spelen.”

Graf-Hingis was de droomfinale. De nummer een tegen de nummer twee van de wereld. Het bleef dus een droom. Graf kreeg in de halve finale tegen Brenda Schultz (6-1, 7-5) last van een oude blessure aan de linkerknie. De aanhechtingspees aan de knieschijf speelde op, dezelfde als Richard Krajicek had. Graf liet halverwege tegen Schultz een bandage rond de knie aanleggen, hobbelde naar de overwinning en stelde zich direct onder doktersbehandeling. “Ik had geluk”, zei Graf, “dat ik die wedstrijd nog winnend kon afsluiten.”

Ze betrad gisteren voor de finale nog wel de baan voor haar warming up. Toen bleek meteen dat spelen een utopie was. “Ik kon de knie niet buigen.” De Duitse weet de terugkeer van oud leed aan de baansoort. “Dit tapijt is funest. Het gevaar voor knie- en rugblessures is onverantwoord groot.”

Voor Graf werd januari 1997 een ramp. Ze verloor in de vierde ronde van de Australian Open van de Zuid-Afrikaanse Coetzer. Een rechter veroordeelde haar vader tot ruim drie jaar gevangenisstraf wegens belastingfraude, justitie onderzoekt haar aandeel in die zaak nog en de WTA startte een onderzoek naar het aannemen van startgelden.

Er speelt nu weer een nieuwe affaire rondom de Duitse tennisster. Joachim Eckardt, de financiële adviseur van de familie Graf, wordt ervan verdacht zijn cliënt te hebben opgelicht. Er zijn miljoenen dollars van het vermogen van Steffi Graf zoek. Eckardt weigert vooralsnog te vertellen waar het geld is ondergebracht.

De rechtbank in Mannheim veroordeelde Eckardt kortgeleden in het proces tegen Peter Graf tot 2,5 jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan belastingfraude. Hij was de man die de illegale fiscale routes naar de Antillen en andere belastingparadijzen bedacht. Intussen schijnt hij enkele miljoenen doorgesluisd te hebben naar een ook voor de familie Graf geheime bankrekening. De familie Graf wilde de zaak met Eckardt intern regelen, maar bereikte geen schikking. Daarop dreigde de familie Graf justitie in te schakelen.

Bij het mannentoernooi van Zagreb prolongeerde Goran Ivanisevic zijn titel. Hij versloeg in de finale de Brit Rusedski.